PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/6978/predsednickou_politickej_strany_nas_kraj_sa_stala_luba_kralova.html

Predsedníčkou politickej strany Náš kraj sa stala Ľuba Kráľová

Predsedníčkou strany Náš kraj, ktorú začiatkom septembra zaregistrovalo Ministerstvo vnútra SR ako nový politický subjekt, sa dnes stala Ľuba Kráľová.

Rozhodlo o tom 25 delegátov na ustanovujúcom kongrese v Prešove.

Za prvého podpredsedu strany zvolili Jána Lipinského a čestným predsedom sa stal Michal Šteňo.

Kráľová pôsobí ako vysokoškolská učiteľka na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V novembri 2009 sa uchádzala ako nezávislá kandidátka o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Nová predsedníčka pre médiá uviedla, že ide o stranu regionálneho a občianskeho charakteru, ktorá vzniká prioritne pre potreby pozdvihnutia životnej úrovne obyvateľstva východného Slovenska a vyrovnania regionálnych rozdielov. "Pôvodne sme zamýšľali, aby politická strana vyjadrovala záujmy najmä rusínskeho a ukrajinského obyvateľstva na východnom Slovensku, ale rozhodli sme sa dnes, že bude to strana, ktorá bude vyjadrovať záujmy Prešovského a Košického kraja", konštatovala Kráľová.

Zakladajúci členovia pochádzajú z desiatich východoslovenských okresov a Bratislavy a dnes rozhodli, že sídlo strany s celoslovenskou pôsobnosťou bude v Prešove. Kráľová zdôraznila, že v prípade ich strany sa nedá hovoriť či ide o ľavicový, alebo pravicový subjekt. Vo svojich radoch majú ľudí z oboch politických spektier.

Delegáti dnes schválili aj desať priorít, medzi ktorými sú napríklad regionálny rozvoj, boj proti chudobe, uľahčenie prístupu k eurofondom, obhajoba národnostných práv občanov, zlepšenie dopravnej infraštruktúry, životné prostredie a ďalšie.

Riaditeľ výskumného inštitútu Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba, ktorý je jedným z iniciátorov vzniku strany, konštatoval, že v súčasnom politickom spektre je miesto pre stranu s takýmto zameraním. "Jednoducho centrálne strany neponúkajú východnému Slovensku taký program, ktorý by bol uspokojivý", povedal Duleba.

Kongres sa podľa predsedníčky koná už v septembri vzhľadom na blížiace sa komunálne voľby. Koordinátori budú už na budúci týždeň rokovať s ostatnými stranami o podpore kandidátov na pozície starostov a primátorov. Uviedla, že budú navrhovať vlastných kandidátov na poslancov a rovnako aj starostov niektorých obcí. O pozície primátorov sa pravdepodobne uchádzať nebudú.

 
18.9.2010 | Autor: TASR | Politika | čítané: 3221 krát