Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Seniori zo zariadenia Náruč v Prešove hlasujú v priestoroch domova

Desiatky obyvateľov sociálneho zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove, hlasovali od rána priamo v priestoroch zariadenia.

Vzhľadom na to, že väčšina z nich má zdravotné problémy alebo vysoký vek, členovia okrskovej referendovej komisie (OkRK) k nim prišli s prenosnou referendovou urnou okolo 9. hodiny.

Obyvatelia domova, ktorým to zdravotný stav dovolil, označovali hlasovacie lístky za paravánmi v spoločenskej miestnosti na prízemí.

"Už nás tu od rána čakali seniori na chodbách vyfintení, vyobliekaní sviatočne. Tí, čo sú nevládni, tak máme tu sociálne pracovníčky, s nimi pôjdeme na izby no a tam sa bude hlasovať", povedala členka OkRK č. 20 Mária Pavileková.

S referendovou urnou členky komisie navštívili na izbe aj Helenu Wintnerovú. Tá konštatovala, že o politiku sa stále zaujíma, sleduje televíziu a rozhlas.

"Žijem tu už desať rokov a na každých voľbách som bola. Keď žijeme v tom štáte, tak musíme tomu prispieť. Ja už od rána čakám", povedala 75-ročná dôchodkyňa.

Podobné názory vyjadrili aj ďalší oslovení občania, ktorí sa zúčastnili na referende. Mária Kazecká žije v domove vyše dvanásť rokov a počas tohto obdobia vraj žiadne voľby nevynechala.

"Zúčastňujem sa na všetkých voľbách a hlasovaniach, považujem to nielen za právo, ale aj povinnosť, my sa musíme rozhodovať sami, ak sa chceme mať lepšie v tomto štáte", uviedla Kazecká.

V zariadení pre seniorov Náruč, ktorého zriaďovateľom je mesto Prešov, býva v súčasnosti takmer 150 seniorov. Podľa jeho pracovníkov sa seniori na voľbách a referende zúčastňujú pravidelne vo veľkom počte. Pri posledných parlamentných voľbách vraj odovzdalo svoj hlas vyše sto obyvateľov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK