Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Podľa J. Kužmu v SR nevládnu východniari

Kto tvrdí, že v súčasnej SR patrí moc "východoslovenskej lobby" ten podľa vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozefa Kužmu 10. septembra na tlačovej besede v Prešove nehovorí pravdu. Ako zdôraznil, napríklad v slovenskom parlamente majú jasnú prevahu poslanci s trvalým bydliskom v Bratislavskom kraji. Je ich dovedna 62, pričom v kraji žije 618 tisíc obyvateľov.

Naopak v Prešovskom kraji žije tak ako J. Kužma ešte ďalších osem poslancov, ale až 768 tisíc obyvateľov a v Košickom kraji je "doma" 14 poslancov a okolo 756 tisíc ľudí. Doplnil ešte, že zo všetkých členov vlády má trvalé bydlisko v Prešovskom kraji len Jozef Macejko.

Tieto skutočnosti hrajú - ako si myslí J. Kužma - značnú rolu napr. aj pri súčasných sporoch o vládny návrh kompetenčného zákona, ktorým sa presunú právomoci z centra na vyššie územné celky (VÚC). Ak má samosprávny kraj úplne zdravo fungovať, tak musí mať kompetencie malej vlády v území. To podľa neho návrh kompetenčného zákona naplno neumožňuje, rovnako aj návrh zákona o majetku VÚC. Podľa toho druhého hrozí, že VÚC dostanú len dubiózny majetok, s ktorým nemožno nakladať a ani ho rozvíjať. Je presvedčený, že tu sa musí nájsť kompromis medzi záujmami ministerstiev a zámermi reformy verejnej správy. Spor nebude medzi pravicou a ľavicou v slovenskom parlamente, ale medzi tým koľko poslancov žije v Bratislave a koľko mimo nej a ich vnímaním reality, či viac kompetencií má prejsť na regióny alebo ich má zostať viac naďalej v bratislavskom centre.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK