PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/6962/doplnkove_informacie_o_referende.html

Doplnkové informácie o referende

Mesto Prešov zvláda prípravy na blížiace sa referendum 18.9.2010 zatiaľ bez problémov.

V meste je zriadených 49 okrskov, osobitné okrsky vytvorené neboli. Nemocnice, domovy sociálnych služieb a podobné zariadenia budú riešené prenosnou volebnou schránkou. K dnešnému dňu mesto eviduje 73 753 občanov oprávnených hlasovať v referende. Doposiaľ bolo vydaných 554 hlasovacích preukazov, ktoré budú slúžiť na účasť v referende, pokiaľ sa občan zdržiava mimo mesta. Pre ilustráciu, pri voľbách do NRSR bolo vydaných 2538 voličských preukazov, pri referende v r. 2004 to bolo 1094 preukazov, a v roku 2003 o vstupe do EÚ 1248 preukazov.

V kancelárii prvého kontaktu je taktiež zriadená námietková kancelária, kde môžu občania predkladať svoje požiadavky na opravu osobných údajov. Slúži práve na odstránenie chýb vo voličských zoznamoch. Môže ísť pritom o drobnú zmenu mena – nesprávne uvádzané dĺžne či prehlásky, zmenu adresy, ale aj závažnejšie zmeny, napríklad úmrtie.

Podľa oddelenia vybavovania žiadostí, ktoré má na starosti vydávanie voličských a hlasovacích preukazov, ako aj rozosielanie oznámení o konaní volieb sú prípady, objavujúce sa najmä v období volieb, že občan, ktorému bolo doručené oznámenie o ich konaní zomrel, avšak matrika ho vykazuje ešte ako žijúceho. Príčinou býva najmä to, že občan zomrie mimo mesta Prešov (napr. aj v zahraničí) a patričný matričný úrad nepošle nášmu úradu úmrtný list. Nie je totiž povinnosťou pozostalých ohlasovať úmrtie, patrí to do povinností matričného úradu konkrétnej samosprávy. Bez dokladu o úmrtí matrika občana z evidencie vyradiť nemôže.

 
16.9.2010 | Autor: Iveta Adamová | Mesto Prešov | čítané: 1956 krát