Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Očkovanie proti sezónnej chrípke využíva v kraji len 10% populácie

Zaočkovanosť populácie v Prešovskom kraji proti sezónnej chrípke je veľmi nízka a zďaleka nedosahuje úroveň vyspelých európskych krajín.

Uviedol to dnes vedúci odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Július Zbiňovský, pričom konštatoval, že toto preventívne opatrenie v uplynulej chrípkovej sezóne využilo v kraji približne 10 percent obyvateľstva.

Lekári v PSK počas prvého septembrového týždňa tohto roka nahlásili 2076 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO). V uplynulej chrípkovej sezóne, podľa Zbiňovského, evidovali v kraji celkom 226.104 prípadov ARO. Zdôraznil, že práve obdobie na prelome septembra a októbra by mali ľudia využiť na to, aby sa dali zaočkovať. S názormi lekárov, ktorí očkovanie neodporúčajú, sa nestotožňuje.

"Vidíme zo situácie, aká bola minulú sezónu, že ochorelo niekoľko stotisíc ľudí na ARO a chrípke podobné ochorenia, ktoré boli skomplikované závažnými zápalmi pľúc, zápalmi uší a dutín. Preto doporučujeme, aby sa očkovalo čo najviac", konštatoval vedúci odboru. Dodal, že minulú sezónu bolo na Slovensku zaočkovaných asi 12,4 percenta obyvateľstva. Vo vyspelých európskych krajinách je zaočkovanosť u bežnej populácie na úrovni 30 percent a u ľudí nad 60 rokov predstavuje 70 až 80 percent.

Vedúci odboru uviedol, že na trhu sú štyri očkovacie látky a nová vakcína s vyšším účinkom, ktorá sa vpichuje len do kože. Pre niektoré vekové a rizikové skupiny ľudí je očkovacia látka poskytovaná bezplatne, význam prevencie si podľa neho uvedomujú aj poisťovne, a preto predpokladá, že budú látky záujemcom uhrádzať.

"Veľmi nízka zaočkovanosť je aj proti zápalu pľúc vyvolanému pneumokokovou baktériou, hoci táto očkovacia látka je hradená pre rizikové skupiny a starších ľudí, " doplnil Zbiňovský.

Vedúci odboru zdravotníctva pripomenul, že v Prešovskom kraji po vypuknutí pandemickej chrípky H1N1, evidovali 78 takýchto prípadov, pričom 22 pacientov komplikáciám podľahlo.

Vakcínu proti tomuto vírusu začali podávať 15. decembra 2009, ale záujem bol podľa Zbiňovského mizivý. Doplnil, že na Slovensku to bolo len niečo vyše jedného percenta bežnej populácie a u zdravotníkov asi štyri percentá.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK