Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Zdravotná poisťovňa Union: príďte sa dať vyšetriť!

Okrem zdravého životného štýlu, vyváženej stravy, dostatku pohybu a odpočinku je pre zdravie jednotlivca potrebné absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u všeobecných lekárov ako aj u špecialistov.

Individuálne správanie sa človeka má až 40%-ný podiel na jeho zdravotnom stave, v menšej miere ho ovplyvňuje genetika (30%-ný podiel), sociálne prostredie (15%-ný podiel), zdravotníctvo (10%-ný podiel) a prostredie (5%-ný podiel).

Ľudia majú z preventívnych prehliadok často strach, obávajú sa, že im lekár „niečo nájde“. Je však potrebné stále zdôrazňovať, že zanedbaná prevencia je príčinou prepuknutia mnohých chorôb, ktoré sú vo včasnom štádiu liečiteľné, no postupom času mávajú ťažký priebeh pre zdravie a psychiku pacienta a neraz končia aj smrteľne.

V celoslovenskom meradle sú najviac, teda na 100% dodržiavané termíny preventívnych prehliadok u detí do troch rokov, nasledujú preventívne prehliadky u detí od troch do 18 rokov. V uplynulom roku túto prehliadku absolvovalo 66,9% percenta poistencov Union zdravotnej poisťovne (Union ZP). Deti a mladí ľudia v Prešovskom kraji však boli v roku 2009 na prehliadke len v 62,9 percentách. Najmenej, len 58,1% poistencov bolo na prehliadke v Bratislavskom kraji. Naopak, percentuálne najviac detí, až 79,4%, navštívilo svojho pediatra v Žilinskom kraji.

Slováci minulý rok zanedbávali menej aj návštevu stomatológa. Preventívnu prehliadku absolvovalo 34,9% detí do 18 rokov a 40,5% dospelých poistencov Union ZP. Do zubárskeho kresla sa posadilo viac žien ako mužov, najväčšie percento (56,1) ich v rámci Slovenska bolo vo veku od 41 do 50 rokov. Poistenci z Prešovského kraja celoslovenský priemer výrazne prekročili, na preventívnu prehliadku prišlo 39% detí a 47,9% dospelých. Kým najvyššie percento mužov (43,1) absolvovalo vlani prehliadku vo veku 19-30 rokov, až 67,8% žien, ktoré k zubárovi prišli, spadalo do vekovej skupiny 31-40 rokov.

Štatisticky väčšia zodpovednosť žien k ich zdraviu sa prejavila aj v preventívnych prehliadkach u gynekológa. V celoslovenskom meradle prehliadku absolvovalo 31% poisteniek Union ZP, kým u urológa bolo len 0,9% mužov. V Prešovskom kraji je podiel žien, ktoré boli minulý rok na gynekologickej prehliadke mierne nad priemerom (31,5%), urológa tu navštívilo podpriemerných 0,6% mužov. Na rozdiel od celoslovenského vývoja, kedy prišlo najvyššie percento žien ku gynekológovi vo veku 19-30 rokov, v Prešovskom kraji absolvovali percentuálne najviac prehliadok (36,1%) ženy od 31 do 40 rokov.

Celkové percento využitých preventívnych prehliadok u všeobecných i odborných lekárov dosiahlo minulý rok medzi poistencami Union ZP 31,5%. V Prešovskom kraji bolo toto číslo vyššie, keď dosiahlo 36,7%.

Union zdravotná poisťovňa v rámci projektu Iniciatíva za zdravšie Slovensko chce preventívne prehliadky podporiť. V týždni od 6. do 10. septembra na vybraných 12 kontaktných miestach po Slovensku pozýva širokú verejnosť k absolvovaniu mini preventívnej prehliadky za účasti odborníka. Počas druhého septembrového týždňa bude v mestách Trnava, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Lučenec, Nové Zámky, Žilina, Prešov, Košice, Banská Bystrica, Nitra a Bratislava v čase od 9:00 do 16:00 resp. 17:00 hod (v závislosti od otváracích hodín) možné nechať si vyšetriť kľúčové hodnoty ako krvný tlak, tuk v tele, body mass index, obsah CO2 v dychu u fajčiarov, hladinu cholesterolu, pečeňové testy a hladinu cukru v krvi.

V Prešove sa môžete dať vyšetriť v utorok 7.9.2010 v čase od 9:00 do 17:00 hod na Hlavnej 23 alebo v Poprade vo štvrtok 9.9.2010 v čase od 9:00 do 17:00 hod na Alžbetinej ulici 22.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK