PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/67/expedicia_mont_blanc_2000_sa_skoncila_uspesne.html

Expedícia Mont Blanc 2000 sa skončila úspešne

Úspešne - výstupom na najvyššiu horu v Európe v piatok 21. júla - skončila sa poznávacia expedícia Mont Blanc 2000, ktorú pripravili Branislav Nižňanský, Ján Kancír a Michal Potoma z katedry geografie a geoekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove pre dovedna 38 účastníkov - súčasných aj bývalých poslucháčov katedry a ich priateľov.

Expedícia začala 17. júla a na Slovensko sa jej účastníci vrátili vo štvrtok 27. júla. Jeden z jedenástich, komu sa podarilo vystúpiť na Mt. Blanc, Juraj Havrila z Vranova nad Topľou, absolvent tejto katedry, informoval, že výprava bola úspešná aj z toho hľadiska, že nikomu sa nič nestalo, všetci sa v plnom zdraví vrátili domov. "Mali sme úžasné šťastie, pretože v deň výstupu panovalo pohľadnicové slnečné počasie, a tak všetci mohli vidieť krásnu panorámu z tejto hory v Savojských Alpách vo Francúzsku," uviedol J. Havrila.

Na vrchol Mt. Blanc vo výške 4807 m vyrazili deň dopredu, počas noci bivakovali v snehu a v teplote temer mínus 20 stupňov v nadmorskej výške 3800 m. Počas dňa a za slnka sa dalo kráčať hore aj v tričku. Podľa J. Havrila nejde o horolezecký výkon, ale skôr o horskú turistiku, keďže ani raz nepotrebovali uplatniť skalolezenie, stačila jednoduchá výstroj, mačky a palice.

Katedra zorganizovala expedíciu na Mt. Blanc po prvýkrát, tohto roku bola úspešná aj jej podobná poznávaco-relaxačná expedícia na vulkanicky činnú horu Etna v Taliansku, a to počas veľkonočných sviatkov. Takéto poidujatia nemajú vedecký charakter, geografi chcú však spoznať zaujímavé miesta. Expedícia Mont Blanc 2000 podľa J. Havrilu vyšla účastníkov lacno, najväčšiu položku tvorili náklady na dopravu autobusom a parkovacie poplatky, ináč šetrili na pohodlí, spali v autobuse alebo v stanoch pri ňom.

 
1.8.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Šport | čítané: 3281 krát