Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Expedícia Mont Blanc 2000 sa skončila úspešne

Úspešne - výstupom na najvyššiu horu v Európe v piatok 21. júla - skončila sa poznávacia expedícia Mont Blanc 2000, ktorú pripravili Branislav Nižňanský, Ján Kancír a Michal Potoma z katedry geografie a geoekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove pre dovedna 38 účastníkov - súčasných aj bývalých poslucháčov katedry a ich priateľov.

Expedícia začala 17. júla a na Slovensko sa jej účastníci vrátili vo štvrtok 27. júla. Jeden z jedenástich, komu sa podarilo vystúpiť na Mt. Blanc, Juraj Havrila z Vranova nad Topľou, absolvent tejto katedry, informoval, že výprava bola úspešná aj z toho hľadiska, že nikomu sa nič nestalo, všetci sa v plnom zdraví vrátili domov. "Mali sme úžasné šťastie, pretože v deň výstupu panovalo pohľadnicové slnečné počasie, a tak všetci mohli vidieť krásnu panorámu z tejto hory v Savojských Alpách vo Francúzsku," uviedol J. Havrila.

Na vrchol Mt. Blanc vo výške 4807 m vyrazili deň dopredu, počas noci bivakovali v snehu a v teplote temer mínus 20 stupňov v nadmorskej výške 3800 m. Počas dňa a za slnka sa dalo kráčať hore aj v tričku. Podľa J. Havrila nejde o horolezecký výkon, ale skôr o horskú turistiku, keďže ani raz nepotrebovali uplatniť skalolezenie, stačila jednoduchá výstroj, mačky a palice.

Katedra zorganizovala expedíciu na Mt. Blanc po prvýkrát, tohto roku bola úspešná aj jej podobná poznávaco-relaxačná expedícia na vulkanicky činnú horu Etna v Taliansku, a to počas veľkonočných sviatkov. Takéto poidujatia nemajú vedecký charakter, geografi chcú však spoznať zaujímavé miesta. Expedícia Mont Blanc 2000 podľa J. Havrilu vyšla účastníkov lacno, najväčšiu položku tvorili náklady na dopravu autobusom a parkovacie poplatky, ináč šetrili na pohodlí, spali v autobuse alebo v stanoch pri ňom.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK