PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/6657/fnsp_eviduje_zvyseny_pocet_pacientov_so_stazenym_dychanim.html

FNsP eviduje zvýšený počet pacientov so sťaženým dýchaním

Príjmové ambulancie oboch oddelení vnútorného lekárstva (OVL) Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove (FNsP) evidujú za prvé dva dni tohto týždňa zvýšený počet pacientov so sťaženým dýchaním, ktoré spôsobili predovšetkým tropické horúčavy.

Podľa službukonajúcej lekárky na príjmovej ambulancii OVL II. Jany Kundríkovej najviac bolo predkolapsových stavov. Išlo hlavne o starších ľudí s poruchami dýchania, srdcového rytmu a zvýšenou teplotou, spôsobenou letnými horúčavami. V tejto súvislosti registrovali u pacientov aj dehydratáciu, úpal a kolaps.

Medzi rizikové skupiny patria starí ľudia, kardiologickí pacienti s viacerými ochoreniami, hypertonici, diabetici a malé deti. U "kardiakov" sa podľa lekárky v horúčavách zvyšuje riziko zhoršenia stavu, ktoré môže končiť aj zlyhaním srdca. Upozorňuje, že predkolapsové stavy sa prejavujú celkovou slabosťou, pocitom na odpadnutie, točením hlavy a zahmlievaním.

Podľa Kundríkovej je dôležité, aby sa pred týmto stavom ľudia chránili dodržiavaním pitného režimu, obmedzili fyzickú námahu a nevystavovali sa priamo slnečnému žiareniu. Ak by došlo k zdravotným ťažkostiam s takýmito prejavmi, treba si ľahnúť a doplniť tekutiny. Každopádne pri pretrvávajúcich problémoch je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.

 
13.7.2010 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2025 krát