Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

FNsP bude stavať nový internistický monoblok z európskych zdrojov

V areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove (FNsP) postavia nový internistický monoblok.

Na výstavbu modernej budovy, kde sústredia niekoľko oddelení, bude môcť nemocnica využiť nenávratné finančné prostriedky z Operačného programu – Zdravotníctvo vo výške takmer 26,4 milióna eur.

Hovorkyňa FNsP Drahoslava Skopárová informovala dnes TASR, že nemocnica podala projekt vo februári tohto roka a Ministerstvo zdravotníctva SR, ako riadiaci orgán programu, vydalo rozhodnutie o schválení žiadosti 25. júna. V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania na generálneho dodávateľa a budovu by mali postaviť do dvoch rokov od ukončenia obchodnej súťaže.

Nová viacpodlažná podlažná budova, má stáť v susedstve chirurgického monobloku a bude s ním prepojená koridorom. Podľa projektu v nej umiestnia akútne nechirurgické odbory a to obe oddelenia vnútorného lekárstva, oddelenie kardiológie a neurológie so svojimi jednotkami intenzívnej starostlivosti. Pri každom z nich sa počíta s ambulantnou a lôžkovou časťou. Rovnako sa tu bude nachádzať oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Časť schválených prostriedkov plánujú využiť na materiálno-technické zabezpečenie.

"Pacient v našej krajskej koncovej nemocnici je často polymorbidný, takže nevyžaduje starostlivosť len jedného oddelenia, ale často k nemu dochádzajú lekári z iných oddelení, buď len v rámci vyšetrení alebo ho následne preberajú, " povedal námestník FNsP pre liečeno-preventívnu starostlivosť Pavol Gazdič. Dodal, že práve pre takéhoto pacienta s viacerými diagnózami je výhodné, keď sú spomínané oddelenia situované na jednom mieste a navyše v blízkosti chirurgie a rádiológie.

Ďalšou výhodou podľa Gazdiča je aj skutočnosť, že sa niektoré oddelenia presťahujú zo starých, energeticky náročných objektov roztrúsených po celom areáli, do nových moderných priestorov. To by malo zlepšiť celkovú prevádzkovú činnosť a umožniť nemocnici tieto staré budovy opraviť alebo využiť iným spôsobom.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK