Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Finančné prostriedky z EU

Do 15. augusta t. r. má odbor regionálneho rozvoja a iných odvetvových vzťahov Krajského úradu (KÚ) v Prešove podľa pokynov z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR spracovať žiadosti o poskytnutie prostriedkov z predvstupových fondov Európskej únie.

Zástupca prednostu KÚ Milan Ambróz 31. júla zverejnil, že dodržať tento termín v spolupráci s okresnými úradmi nie je problém. KÚ má už k dispozícii okolo 20 projektov, ktoré spĺňajú kritériá v tomto prípade. Zameranie projektu má byť na riešenie problémov v infraštruktúre, pričom finančným limitom má byť poskytnutie sumy minimálne 2 milióny EURO, avšak realizácia sa môže financovať aj v rokoch 2001 a 2002. M. Ambróz predpokladá, že záujem o túto podporu prejavia predovšetkým väčšie subjekty, fungujúce združenia samosprávnych orgánov obcí a miest, realizátori priemyselných zón.

Iným zdrojom na podporu subjektov v Prešovskom kraji je program štátnej pomoci podľa príslušného zákona a ktorý sa týka okrem okresov Prešov a Poprad všetkých ostatných jedenástich v kraji. Vláda SR pre Prešovský kraj vyčlenila 42 miliónov Sk (v roku 1999 len 7 miliónov Sk) a o ich získanie sa môžu usilovať predovšetkým subjekty malého a stredného podnikania a to tak na rozbeh podnikania, jeho rozvoj alebo presmerovanie podnikateľskej činnosti. M. Ambróz odhaduje, že v novembri t. r. celý proces by sa mal pre úspešných žiadateľov uzavrieť tým, že by dostali na účet reálne schválené príspevky. Podmienkou pre žiadateľa je kryť projekt vlastnými zdrojmi do 50 percent.

Predovšetkým orgánom miest a obcí je určená pomoc v podobe príspevku z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, o ktorý treba požiadať do 31. augusta podaním žiadosti na príslušnom okresnom úrade. Týka sa projektov na začatie a dokončenie infraštruktúry k bytovej výstavbe a projektov na výstavbu nájomných bytov. Pre Prešovský kraj je v prvej skupine 108,7 milióna Sk, v druhej 40,8 milióna Sk. Ide už o druhú etapu podávania takýchto žiadostí. V prvom kole boli subjekty z Prešovského kraja mimoriadne úspešné, získali bezmála
75 miliónov Sk. O žiadostiach v 2. kole rozhodne spomínané ministerstvo podľa M. Ambróza do polovice novembra t. r.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK