Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

MC Rymetyme a jeho “drumík” na Dobrom Festivale

MC Rymetyme, vlastným menom Sean Martins je pre mnohých známy ako jeden z najlepších drum and bassových MC na svete.

To, že je aj talentovaným producentom a tanečníkom už zrejme vie len málo kto. Ale poďme pekne po poriadku.

Jeho hudobná kariéra sa pomaly začínala už keď mal 12 rokov! V tej dobe už tancoval breakdance v jednej z najväčších tanečných skupín na Jamajke – The Smugglers. Spolu so svojím bratom boli vôbec najmladšími členmi tejto skupiny a už tu sa začala prejavovať jeho láska k mikrofónu.

Po návrate do Londýna sa začal hlbšie zaujímať o electro a hip-hop. Spoznával tiež anglickú ravovú scénu v roku 1988, čo ho stále viac a viac motivovalo zobrať do ruky mikrofón a rozhýbať davy. Netrvalo dlho a jeho prvé vystúpenie sa konalo v roku 1990 v klube Sterns vo Worthingu. Okrem vystúpení svoje slová začal šíriť aj do éteru pomocou viacerých pirátskych rádio staníc, na ktorých spolupracoval s DJ Trace-om. Najprv to bolo Touchdown FM, neskôr Don FM, až nakoniec najznámejšie Kool FM. Práve tieto rádiové show mu dopomohli k tomu, aby sa stal jedným z najlepších MC na britských ostrovoch a pomaly ale isto sa začali objavovať ponuky z celého sveta. V roku 1993 cestuje spolu s dj-om Trace-om do New Yorku na legendárnu akciu NASA v klube Shelter, aby ako vôbec medzi prvými začali šíriť DnB a jungle aj po Severnej Amerike. Okrem Ameriky a celej Európy mal však možnosť vystupovať aj v takých exotických krajinách ako napr. Japonsko, Austrália, Taiwan, Puerto Rico, Brazília a mnoho ďalších.

Okrem „hulákania“ do mikrofónu je MC Rymetyme aj talentovaným producentom. Hneď jeho prvej nahrávke „Control and Lock“, ktorá vyšla na sesterskom vydavateľstve No-U-Turn, sa dostalo masívnej podpory zo strany takých pionierov DnB, ako napr. Ed Rush & Optical, Fierce, Bailey apod. Okamžite sa zaradil medzi rešpektovaných DnB producentov, aj vďaka tomu, že ako prvý prekročil určitú hranicu – z pozície MC-ho začal produkovať vlastné tracky. O jeho talente v tejto oblasti svedčí aj fakt, že jeho ďalšia nahrávka „We Enter“ sa dočkala zremixovania od samotného Opticala a dokonca k nej bežal aj videoklip na MTV! Okrem vystupovania ako MC a produkovania vlastných trackov si stihol vyskladať aj vlastné nahrávacie štúdio, priamo v budove, kde sídli jeho materské vydavateľstvo No-U-Turn, ktoré v roku 2002 vydalo jeho debutový album. Spoluprácam s menami ako Optical, Nico, Bad Company, Dom and Roland či Trace, už teda nestálo nič v ceste.

Aby toho nebolo málo, pomaly si MC Rymetyme založil aj vlastné vydavateľstvo s názvom 1210 Recordings. Postupne tu vychádzali tracky od producentov ako Bad Company, Fierce, Ed Rush & Optical, Dj Trace, Cause 4 Concern, Bulletproof, Optiv, Crossfire a neho samotného samozrejme. Svoje tracky publikoval tiež na vydavateľstvách ako Virus, V-Recordings, Bingo, Moving Shadow, C4C Ltd. apod.

Web: www.rolldabeats.com/artist/ryme_tyme

Súvisiace články
6.7.2010 GALERIA: Dobrý Festival 2010 5.7.2010 Prešovský Dobrý festival dostal výbornú 2.7.2010 Tvorivé dielne na Dobrom Festivale 1.7.2010 Kompletný program - Dobrý Festival 2010 1.7.2010 BREAK na Dobrom Festivale 29.6.2010 TEEBEE & CALYX na Dobrom Festivale. 28.6.2010 V Get Explode je možné všetko! 28.6.2010 Miro Tásler o Dobrom Festivale: „Zavolal som si kapely, ktoré mám rád“ 15.6.2010 Gary Moore na Dobrom Festivale 2010 11.6.2010 Dobrý Festival: Aktuálne novinky slovenskej hudobnej scény naživo 29.5.2010 Obľúbené kapely Chiki Liki Tu-A a Heľenine Oči pozývajú na domáci Dobrý Festival
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK