Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

TEEBEE & CALYX na Dobrom Festivale.

Hudobná spolupráca Teebee-ho a Calyxa sa naplno začala v roku 2004, ale začiatok ich priateľstva sa datuje až do roku 1998.

V tej dobe sa totiž obaja stali kolegami na legendárnom vydavateľstve Moving Shadow, kde sa im podarilo nahromadiť jedinečnú zbierku nahrávok.

Po počiatočných úspechoch Teebee svoju kariéru naplno odštartoval až s vydavateľstvom Subtitles. Od roku 2000 strhával pozornosť na atmosférické a ojedinelé tracky a do drážok vinylov sa postupne dostávala hudba od producentov ako Future Prophecies, Abstract, Cause 4 Concern, Stratus, Illformants, Zero Tolerance, Rob F, Impulse, Chris. Su a Noisia. Niet pochýb, že Subtitles prinieslo do „DnB vôd“ originalitu a nápaditosť. Vysoko nasadená latka kvality je pre jeho značku príznačná dodnes a každý nový release sa väčšinou vyhupne v predajnosti vinyl shopov na najvyššie pozície. Momentálne patrí Subtitles k jednému z najprestížnejších a najsledovanejších vydavateľstiev. Hlavnou devízou je fakt, že dosky Subtitles nebývajú re-pressované, takže ich na svete nebehá mnoho a niektoré sa preto na aukčných serveroch predávajú za desiatky liber.

Prichádza rok 2004 a Teebee s Calyxom sa po prvý krát stretávajú v štúdiu. Od tohto momentu sa tiež začína do dnes nekončiaca spolupráca týchto dvoch matadorov drum and bassu. Ich prvé spoločné tracky “Follow the leader” a ”Cyclone” sa objavili na Calyxovom debutovom albume „No Turning Back“, ktorý bol vydaný na Moving Shadow v roku 2005. Tento album zaznamenal taký úspech, že v priebehu polroka od jeho vydania bol re-pressovaný presne 3-krát! Všimli si to aj promotéri z celého sveta a pozvali Larryho na turné. Okrem celej Európy sa predstavil dvakrát v USA a dvakrát v Austrálii.

V roku 2007 sa na trhu objavuje prvý spoločný album Teebeeho a Calyxa s názvom „The Anatomy“, ktorý zároveň znamenal aj štart ich spoločného vydavateľstva Momentum Music. Nahrávka sa držala niekoľko týždňov na najvyššom mieste predaja vrámci vinyl shopov a dvojica TeeBee a Calyx sa tak vydala na svetové turné. V ich spoločných „back to back“ setoch prezentujú svojský pohľad na nepravidelné rytmy a nemajú problém pri tom obslúžiť 4 playere, 2 gramofóny a 2 mixpulty. Práve tento „setup“ použili prvý krát v októbri 2007 v Moskve a odvtedy je to ich podmienka na zmluve pri bookingu. A nebude tomu inak ani 3. júla 2010 na Dobrom Festivale v Prešove! Pri tomto štýle mixovania objavili neuveriteľný počet nápadov a možností ako dá pracovať so zvukom, takže je na mieste tvrdenie, že ich show za mixpultmi sa stáva nezabudnuteľným zážitkom.

V súčasnosti obaja pracujú na ich druhom spoločnom albume, ktorý plánujú vydať ako 3 x 12“ vinyl, prípadne si budete môcť zadovážiť 2 x CD, alebo digitálnu kópiu. Zatiaľ čo vinylová verzia bude obsahovať len 6 skladieb, CD-čko bude obsahovať až 20 kúskov so širším záberom rôznych štýlov. Istotne sa je na čo tešiť!

Web:
http://www.myspace.com/teebeesubtitles
http://www.myspace.com/calyxuk
http://www.myspace.com/subtitlesmusic
http://www.myspace.com/momentummusicuk

tu si môžete vypočuť ich sety:

Sety:
http://dnbshare.com/download/TeeBeeNov09DeeperMix3Dex1.mp3.html
http://www.reprisemusicgroup.com/agency/audio/Calyx&Teebee-ATMIssue71CoverCD.mp3

Súvisiace články
6.7.2010 GALERIA: Dobrý Festival 2010 5.7.2010 Prešovský Dobrý festival dostal výbornú 2.7.2010 Tvorivé dielne na Dobrom Festivale 1.7.2010 Kompletný program - Dobrý Festival 2010 1.7.2010 BREAK na Dobrom Festivale 30.6.2010 MC Rymetyme a jeho “drumík” na Dobrom Festivale 28.6.2010 V Get Explode je možné všetko! 28.6.2010 Miro Tásler o Dobrom Festivale: „Zavolal som si kapely, ktoré mám rád“ 15.6.2010 Gary Moore na Dobrom Festivale 2010 11.6.2010 Dobrý Festival: Aktuálne novinky slovenskej hudobnej scény naživo 29.5.2010 Obľúbené kapely Chiki Liki Tu-A a Heľenine Oči pozývajú na domáci Dobrý Festival
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK