Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Get Explode je možné všetko!

Už v sobotu 3. júla sa na Dobrom Festivale predstavia Get Explode.

Kapela v apríli pokrstila svoj debut v elektronickom formáte a pred niekoľkými dňami zverejnila nový videoklip k pesničke Deep Inhale. S kapelou som nebol dlhší čas v kontakte a práve spomínané video bolo podnetom k tomuto krátkemu interview s Mariánom Čurkom. Čítajte, pozerajte, počúvajte.

Vydali ste debut zatiaľ v elektronickej podobe a po dvoch mesiacoch sa hlásite s novou skladbou Deep Inhale, ktorá sa na ňom nenachádza. Čo teda bude obsahovať fyzický formát?
Zatiaľ veľmi neriešime lisované CD, lebo máme pocit, že každá skupina na sebe musí pracovať oveľa dlhšie, aby bola zrelá na vydanie albumu. Baví nás byť iní, ako ostatní, ktorí sa hneď hrnú do vydania CD, a nezaujíma ich, či sú už natoľko zrelí a verejne známi, aby predali celý náklad. Viac nás baví koncertovať ako vybavovať produkciu a sledovať predaj CD. Často počujeme rôzne slovenské CD, ktoré sú vlastne len demo zbierkou hudobných etúd s peknou fotkou, a takéto CD si ani nikto nekupuje. Keď príde čas a pocit, že si verejnosť želá od nás CD – vydáme ho.

Môžeme teda očakávať, že vznikne úplne nová kolekcia piesní v lisovanej podobe?
Pravdepodobne vznikne úplne iná kolekcia vyzretejších skladieb a celé to bude stáť za to, nech sa to neváľa v Tescu vo výpredajoch ako ostatné CD a hlavne by to mal byť koncepčný album, nielen ukážka hudobných etúd a demo nápadov.

Vzhľadom na Deep Inhale mám pocit, že ste nechali agresivitu vo vašom hudobnom prejave bokom. Experiment alebo pokus o stredno-prúdovú chuťovku?
V súčastnosti pracujeme na viacerých skladbách, nielen na tejto. Niektoré sú aj tvrdšie ako Deep Inhale. Ale chceme skúsiť aj túto cestu, dokonca plánujeme aj “slaďák”, čo je pre našu skupinu trochu šokujúce. Vlastne sme sa rozprávali, že by sme mali mať dva druhy repertoáru, aby sme nestrašili malé deti, keď náhodou prídeme hrať na deň detí do obchodného domu. Jeden polnočný a druhý denný, inak si na seba nezarobíme

Inak sa mi zdá, že Deep Inhale je vylepšená Blue Sun… Alebo žeby premenovaná a pretextovaná?
Náš spevák Laco zámerne naspieval jeden part z Blue Sun do tejto skladby, lebo sa mu to zdalo byť vtipné a zaujímavé ako aj nám ostatným. Táto nová skladba má možno podobnú štruktúru ako Blue Sun – pomalý melodický úvod sa vystrieda s rýchlou elektronickou slohou a potom nasleduje melodický refrén. Do toho hrá gitara, basa a živé bicie. Je to asi náš rukopis. Ale aj takúto mainstreamovú skladbu sa snažíme ozvláštniť netypickým aranžerským prístupom – disharmonické synťáky, priliš surový spev. Milujeme takisto vytváranie elektronických loopov, z ktorých každý je originál, a podarilo sa ho vytvoriť iba raz, dotykom prsta na špeciálnom “loopovači”. Každý z nich by sám o sebe mohol byť samostatnou skladbou. Podľa mňa (Marián Čurko) je to aranžérsky veľmi sofistikovaná skladba a som na jej zvuk hrdý.

V spojení s Get Explode sa mi vždy vybaví vydarený klip k pesničke Illusion. Klip k novej pesničke je čo do spracovania skôr ako domáce video.
Je to domáce video, srandovné scénky s mierne kontroverzným obsahom. Illusion je oveľa nudnejší klip, nie? Veď sa v ňom nič nedeje. Ak ide o obrazové formálne efekty, je asi viac “zhaluzený”.

Video pôsobí na prvý pohľad veľmi pikatne. Čo vám slúžilo ako inšpirácia?
Je to vlastne veľmi kontroverzná téma. Malý chlapec je zamilovaný do vlastnej mamy a odháňa od nej milencov. Možno práve preto je dobre, že to na prvý pohľad vyzerá ako domáce video. Ale radšej nech je to domáce video, ako by sa mal low-budgetový film tváriť ako vážne, vysokorozpočtové video, keď to tak nie je.

Ako prebiehalo natáčanie?
Natáčanie prebiehalo na super grilovačke a v noci na trampolíne a budeme mať na neho prijemné spomienky . Nakrúcanie ďalšieho klipu už možno také prijemné nebude, najmä ak pôjde o nejakú temnú tému medzi bezdomovcami v polozrútenom dome.

Juraj, vymenil si gitaru za basgitaru?
Určite ste si všimli, že sa v našom klipe za gitarou objavila nová, neznáma tvár. Dlhé vlasy, kopa energie, pomaľovaná tvár a super charakter – to je náš nový , , EXPLOĎÁK” Ľuboš, ktorý sa stal novým členom našej Get Explode rodinky. Keďže Ľuboš tiež hrá aj na basgitaru aj na gitaru ako ja, nejako sme si to podelili a uzavreli tak našu zostavu. Ale na koncertoch si to určite budeme raz za čas striedať. Možno raz skončíme tak, že Marián bude spievať, Laco bude gitarista, Ľuboš bude bubnovať a ja budem hrať na synťákoch – v Get Explode je všetko možné

Čoskoro vystúpite na Dobrom Festivale a všimol som si tiež, že toto leto vás čaká viacero podujatí. Ako budú vyzerať vaše live vystúpenia, nejaké nové prvky?
Stále riešime, ako spojazdniť naše lasery a stroboskopy na pódiu, kde majú byť aj iné kapely. Technika je, nejsou lidi

foto: Get Explode archív

Súvisiace články
6.7.2010 GALERIA: Dobrý Festival 2010 5.7.2010 Prešovský Dobrý festival dostal výbornú 2.7.2010 Tvorivé dielne na Dobrom Festivale 1.7.2010 Kompletný program - Dobrý Festival 2010 1.7.2010 BREAK na Dobrom Festivale 30.6.2010 MC Rymetyme a jeho “drumík” na Dobrom Festivale 29.6.2010 TEEBEE & CALYX na Dobrom Festivale. 28.6.2010 Miro Tásler o Dobrom Festivale: „Zavolal som si kapely, ktoré mám rád“ 15.6.2010 Gary Moore na Dobrom Festivale 2010 11.6.2010 Dobrý Festival: Aktuálne novinky slovenskej hudobnej scény naživo 29.5.2010 Obľúbené kapely Chiki Liki Tu-A a Heľenine Oči pozývajú na domáci Dobrý Festival
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK