PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/6424/miting_smeru_v_presove.html

Míting Smeru v Prešove

V prešovskej mestskej hale sa uskutočnil predvolebný míting strany Smer. Moje osobné pocity sú negatívne.

Vrcholní predstavitelia najsilnejšej vládnej strany na ňom hovorili o bezpečnosti, ktorú vraj zabezpečili pre občanov Slovenska, no ľudia sa bezpečne cítiť nemohli ani počas trvania mítingu. Hovorili o tom, čo sa im podarilo urobiť, len akosi zabudli povedať, čo urobili pre ľudí. Veľa času venovali rozprávaniu o modernizácii hasičských staníc. To je fajn, ale zdá sa mi to primitívne pri konštatovaní jednej vlády dávať do popredia veci, ktoré by sa mali robiť za pochodu s určitým európskym štandardom, tak aby to ľudia ani necítili. Na takých blbostiach si Fico získava priazeň babičiek a dedkov, tých na tento míting dokonca zvážali autobusy. Fico si neodpustil svoje poučovanie o tom, kto je celebrita a kto nie je. Celebrity označil za prostitútky. Nedal si pritom pozor, lebo celý kultúrny program tvorili celebrity, moderátorom bol Peter Marcin. Po samotnom Ficovom prejave začala módna prehliadka Fera Mikloška, ďalšej zapojenej celebrity, v tom momente som si pomyslel, nič trápnejšie som v živote nevidel. Fakt.

Mestom sa prehnala silná búrka, bol som na inej akcii a na míting som prišiel neskôr. Pri jednom z vchodov televízia natáčala skupinu protestujúcich občanov, ktorých z haly vyhodili evidentne chvíľu pred mojim príchodom. Tí ľudia prišli podľa svojich slov vyjadriť svoj názor, zrealizovať nápad "vysmejme Fica v prešove." O ich pláne vraj z Facebooku vedeli aj organizátori a preto rýchlo zasiahli. Podľa mojich informácií spolu s nimi vyhodili aj nejakých fotografov zo SME: "fotili ochrankárov pri prehľadávaní chlapcov". Privolaná polícia neurobila nič a agrument ochranky bol, "je to súkromná akcia".

Do mestskej haly už ochranka nepúšťala nikoho. Zamknuté boli všetky východy, čo je diskutabilné z hľadiska bezpečnosti, to sa určite nerobí ani počas koncertov. K Ficovi som sa dostal po chvíli bez kontroly s novinárskym preukazom, šéf ochranky ma individuálne sprevádzal a upovedomil ďalších asi ôsmich "husto vyzerajúcich", že "som z agentúry". Celkovo tam bolo asi sto ochrankárov a policajtov. Cítil som sa ako v osom hniezde. Pritom na mítingu najväčšej opozičnej strany SDKÚ nebol ani jeden policajt, a ani v čase keď bol Mikuláš Dzurinda premiérom. Súčasný premiér zvolil pred priamou konfrontáciou represiu, a to je určite cesta späť k nedávnym a dobre známym časom. Radšej som vyšiel na chodbu. Potom ma rozosmial zlatý klinec programu. Pavol Hammel spieval "Pri poslednom litri vína", čo presne vystihlo celú túto akciu. Mal som väčšie šťastie ako normálni ľudia. Ľudia, ktorí by mali mať v tomto štáte aj nejaké ľudské práva.

 
29.5.2010 | Greatmilan | čítané: 4173 krát