Pondelok, 29. apríl 2024
Meniny má Lea | zajtra Anastázia

Kontrolóri odhalili nedostatky za 40 tisíc Sk

Nedostatky, ktoré vo finančnom vyjadrení majú hodnotu okolo 40 tisíc Sk, odhalila kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR pri preverovaní hospodárenia Krajského úradu (KÚ) v Prešove za rok 1999.

So závermi z protokolu oboznámil v pondelok 31. júla novinárov prednosta KÚ Jozef Polačko. Zdôraznil, že akékoľvek negatívne zistenie o činnosti štátnej správy nie je dobrá správa, ale na druhej strane vyčíslené nedostatky uvedenou sumou pri celkovom minuloročnom rozpočte v kapitole KÚ Prešov necelých 7,5 miliardy Sk nie sú dramatické. Preto protokol podpísal "s uspokojením". Išlo prevažne o chyby v účtovníctve na viacerých odboroch KÚ a podriadených organizácií, ako aj o zistenia formálneho rázu na katastrálnom odbore KÚ pri zadávaní zhotovenia miestnych pozemkových plánov na výberové konanie.

Prednosta informoval, že v auguste t. r. prijme KÚ návrh opatrení k odstráneniu zistených nedostatkov a predloží ich NKÚ. Ten bude plnenie opatrení kontrolovať. Polačko vylúčil vyvádzanie personálnych dôsledkov. Ocenil kontrolnú činnosť vlastného KÚ, čím sa zachytilo mnoho javov, ktoré by v konečnom účtovaní viedli k takému záveru, ktorý vyplynul z tejto kontroly NKÚ, t. j. k viazaniu finančných prostriedkov v sume 40 tisíc Sk.

KÚ Prešov prekročil stanovený objem príjmov za rok 1999 o 10 percent, a to predajom nehnuteľností v majetku štátu a rozpočtované výdavky dodržal na 99,3 percenta. Z účtovníckych chýb kontrolóri NKÚ poukázali na neoprávnené použitie 1477 Sk, ktoré vznikli ako preplatky za rok 1998 na úhradu platieb v roku 1999. Kontrolóri prišli na to, že sú v aktivované, ale nevyužívané 4 mobily v sieti Eurotel, že sa mesačne nezúčtovávajú dlhodobé zálohy na prevádzku služobných áut, že v 2 prípadoch išlo o tankovanie benzínu bez záznamu v knihe jázd, že sa kúpili mobily za 1 tisíc Sk a 4 tisíc Sk, ako aj kalkulačky a písacie stroje z investičných prostriedkov, ktoré sa smú použiť len pri kúpe majetku s účtovnou hodnotou nad 10 tisíc Sk. Asi v piatich prípadoch KÚ nemal zúčtované nájmy svojich priestorov a nežiadal penále z omeškania platieb. U výberovej detskej rekreácie zistili dva prípady prekročenia finančného limitu na hradenie pobytu v rekreačnom zariadení, a to po 910 Sk. KÚ nedotiahol refundáciu miezd tých svojich zamestnancov, ktorí kandidovali vo voľbách 1998 od politických strán. Strana občianskeho porozumenia zaplatila až vo februári 2000, Slovenská národná strana v marci 2000. Hnutie za demokratické Slovensko ani po dvoch pokusoch o zmier nezaplatilo, a tak išla žaloba na súd.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK