Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto je napriek finančnej kríze v dobrej kondícii

Primátor Prešova Pavel Hagyari je presvedčený, že aj vzhľadom na súčasnú hospodársku krízu je mesto v dobrej kondícii a jeho úverová zaťaženosť je v rámci zákona.

Počas dnešnej prezentácie výsledkov hospodárenia uviedol, že situácia nie je ani zďaleka taká nepriaznivá, ako to tvrdia niektorí opoziční poslanci.

Výsledkom hospodárenia mesta v roku 2009 bol schodok 9,46 milióna eur. Vzhľadom na to, že finančné operácie sa skončili prebytkom 12,067 milióna eur, mestu zostali disponibilné zdroje vo výške 2,6 milióna eur, ktoré môžu byť predmetom finančného vysporiadania.

Hospodárenie podľa Hagyariho ovplyvnil znížený príjem podielových daní. Rovnako nedošlo k predaju mestského majetku, s ktorým počítal schválený rozpočet, poslanci však nakoniec tento predaj neodobrili. Situáciu skomplikovala výstavba priemyselného parku v Záborskom.

Celková zadlženosť mesta ku koncu decembra minulého roka bola na úrovni 19,04 milióna eur. "Mesto Prešov je v zákonnej norme úveru. Máme ešte aj rezervu asi 20 percent, čo znamená, že v prípade potreby si môžeme zobrať úver vo výške približne 3,3 milióna eur, " konštatoval primátor.

Hagyari tvrdí, že zadlženosť v poslednom čase zvýšilo predovšetkým prijatie úverov na dofinancovanie výstavby priemyselného parku IPZ Záborské, ktorý mal byť hradený z európskych fondov. Mesto však 6,6 milióna eur na účte stále nemá, kvôli prebiehajúcemu trestnému stíhaniu bývalého primátora. Ďalšie peniaze si mesto požičalo na prefinacovanie projektov v rámci plánu investičnej výstavby.

Projekt IPZ Záborské, ktorý sa začal pripravovať už v roku 2005, považuje primátor za neuralgický bod. "Tento projekt stál mesto okolo 13 miliónov eur. Toto bolo rozhodnutie bývalého vedenia mesta v predchádzajúcich volebných obdobiach, " zdôraznil Hagyari. Pripomenul, že ak by sa tento nepriaznivý stav predlžoval, dá návrh na odstúpenie zmluvy s agentúrou SARIO a postupné predávanie pozemkov.

Prednosta MsÚ Jozef Višňovský uviedol, že pozitívny vývoj zaznamenali v oblasti investícií. V minulom roku financovali práce za 11,19 milióna eur. Z najvýznamnejších projektov išlo o dostavbu IPZ, ukončenie Okružnej ulice, rekonštrukcie ďalších ciest, chodníkov, začali sa opravovať základné školy, ale aj kanalizácia v niektorých kritických úsekoch.

Mesto k 31. decembru 2009 vlastnilo majetok v hodnote 277,78 milióna eur, čo bolo o 4,3 milióna eur viac ako v roku 2008.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK