Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Skúsime to aj v Prešove?

Kancelária REPP-SWC v spolupráci s Mestským úradom v Prešove a Technickými službami mesta Prešova, a.s. začína 1. augusta 2000 realizovať pilotný projekt na separovaný zber organickej zložky komunálneho odpadu.

Projekt sa bude realizovať počas troch mesiacov (august, september, október 2000) a možnosť zapojiť sa bude poskytnutá obyvateľom vybraných domov a blokov na uliciach Levočská, M.Čulena a Petofiho. Od 24. do 28. júla navštívia vybrané domácnosti študenti, ktorí budú distribuovať osobitné smetné nádoby na organický odpad spolu s nálepkami, na ktorých je uvedené všetko, čo do organického odpadu patrí. Z informačného letáku sa obyvatelia vybraných ulíc dozvedia, že hlavným zmyslom tohto experimentu je získať čo najpresnejšie údaje o množstve a zložení organického odpadu, ktoré napomôžu pri zavádzaní separovaného zberu a recyklácie komunálneho odpadu v našom meste. Anketa, do ktorej sa budú môcť obyvatelia zúčastňujúci sa pilotnom projekte zapojiť má pomôcť získať názory verejnosti na možnosti separovania odpadu a porovnať ich s praktickými skúsenosťami po účasti na tomto experimente.

Okrem osobitných odpadkových nádob pre domácnosť budú v rámci projektu zabezpečené pre vybrané bloky a obytné domy samostatné kontajnery na vytriedený organický odpad, ktorých vyprázdňovanie, raz týždenne, zabezpečia Technické služby. Analyzovať sa bude hmotnosť a zloženie vyseparovanej zložky odpadu ako aj ostatného odpadu. Ak bude separát spĺňať podmienky na kompostovanie bude poskytnutý na tento účel príslušnému spracovateľskému podniku.

Po ukončení pilotného projektu budú obyvatelia vo vybranej lokalite informovaní o jeho výsledkoch, ktoré budú slúžiť pre Mestský úrad a Technické služby ako východisko pre spracovanie metodiky separovaného zberu odpadu na území celého mesta.

Aj touto cestou by sa chceli organizátori pilotného projektu vopred poďakovať všetkým, ktorí sa rozhodnú účasťou na tomto experimente pomôcť vytvoreniu nového, ekonomicky i ekologicky najprijateľnejšieho modelu zabezpečenia odpadového hospodárstva v našom meste.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK