Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Žiadne orgány DS Kužmu nezaviazali ako hlasovať

Ako konzervatívec je podpredseda Demokratickej strany (DS) a poslanec Národnej rady (NR) SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Jozef Kužma zástancom straníckej disciplíny, ale žiadne orgány DS ho nezaviazali ako má v parlamente hlasovať pri počte vyšších územných celkov (VÚC). Pred odchodom z Prešova do Bratislavy na rokovanie Predsedníctva DS v piatok 20. júla, kde má vysvetliť svoje hlasovanie proti vládnemu návrhu 12 VÚC ozrejmil, že zhruba pred rokom oznámil vedeniu DS ako bude v tejto otázke hlasovať. Priznal, že bude za 8 VÚC, pri návrhu na 12 VÚC sa zdrží a podporí reformu verejnej správy. Taký názor si utvoril po tom, keď vznikol vládny návrh na 12 VÚC.

Skúsi Predsedníctvo DS presvedčiť, že neexistuje len jeden názor. Navyše úplná hlúposť je podľa neho označovať za proreformných len "dvanastkárov" a "osmičkári" sú antireformní. Ak to vyplýva takto z kampane Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie, tak je to vec politická, ak to takto podávajú novinári, je to vec neznalosti.

Podľa Ústavy SR nemožno poslanca NR SR stíhať za hlasovanie v pléne resp. v parlamentných výboroch a to ani po skončení mandátu. J. Kužma uviedol, že podľa stanov DS ho z funkcie môže odvolať len mimoriadny kongres, a teda nie - predsedníctvo alebo republiková rada. Ešte neuvažoval o tom, či ako funkcionár chce ísť do konfliktu s vedením strany a zvolať mimoriadny kongres a nechať rozhodovať "takú veľkú masu". Jeho najnovšie dvojročné funkčné obdobie sa skončí v marci 2003 a riadny kongres DS by mal byť až dakedy v marci 2002.

Do DS J. Kužma vstúpil po zániku Verejnosti proti násiliu a DS má podľa neho výhodu, že málokedy pretláča nejaký kolektívny názor, skôr presadzovala a presadzuje kolektívny duch.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK