PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/6241/na_sarisi_prejavili_zaujem_o_volby_postou_prevazne_mladi_ludia.html

Na Šariši prejavili záujem o voľby poštou prevažne mladí ľudia

Záujem o odovzdanie hlasu vo voľbách do Národnej rady SR prostredníctvom voľby poštou prejavujú v regióne Šariša predovšetkým mladí ľudia.

Posledný termín na doručenie žiadosti na obecné a mestské úrady uplynul v piatok 23. apríla.

Oddelenie služieb občanom Mestského úradu v Prešove evidovalo niekoľko hodín pred uzávierkou približne 250 žiadostí.

"Oproti minulému obdobiu je nárast žiadostí. Pred štyrmi rokmi, keď sa vlastne prvýkrát použil inštitút voľby poštou, sme mali 98 žiadostí, " povedala pre TASR vedúca oddelenia Ľudmila Lišková. Dodala, že žiadosti prichádzajú priebežne od začiatku apríla. Ide prevažne o ľudí do 35 rokov, ktorí študujú alebo pracujú v zahraničí.

Najviac žiadostí zaregistrovali od voličov, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať v Českej republike, nasledujú ďalšie štáty Európskej únie, ale záujem prejavili aj občania SR pracujúci v USA či Kanade. Pravdepodobne najvzdialenejšími krajinami, odkiaľ prišli žiadosti, sú Nový Zéland a Kórea.

Nárast počtu žiadateľov zaznamenali aj v meste Svidník. Pracovník tamojšieho mestského úradu Pavel Gojdič informoval TASR, že v piatok evidovali 22 žiadostí, čo je o deväť viac ako pri predchádzajúcich parlamentných voľbách. Konštatoval, že ide hlavne o voličov do 40 rokov. Žiadosti prišli od občanov, ktorí pracujú v štátoch EÚ a USA.

MsÚ v Lipanoch v Sabinovskom okrese evidoval v piatok predpoludním šesť žiadostí. Pracovníčka úradu Eva Liščinská uviedla, že ide o voličov vo veku od 29 do 43 rokov.

V súvislosti so záujmom o voľbu poštou sme oslovili aj niekoľko obcí. Anna Vojtková z Obecného úradu v Šarišských Michaľanoch, okres Sabinov, uviedla, že obec má vyše 2800 obyvateľov a odhadujú, že v zahraničí pracuje približne 200 ľudí. V piatok predpoludním evidovali len dve žiadosti.

Podľa vyjadrenia matrikárky Obecného úradu v Raslaviciach Márie Ščešňákovej v piatok predpoludním neevidovali žiadneho záujemcu o takýto spôsob hlasovania. Táto obec v Bardejovskom okrese má vyše 2600 obyvateľov, pričom v zahraničí pracuje odhadom asi 150 ľudí. Žiadnych záujemcov o voľbu poštou neevidujú ani v Ladomirovej, okres Svidník. Starosta Ladislav Bojčík konštatoval, že obec má 980 obyvateľov a približne 40 pracuje v zahraničí.

O hlasovanie zo zahraničia mohli požiadať tí občania SR, ktorí majú záujem zúčastniť sa na parlamentných voľbách, no v deň ich konania (12. júna) nebudú na Slovensku.

Volič s trvalým pobytom na Slovensku musel žiadosť o voľbu poštou doručiť na adresu obecného úradu v mieste svojho trvalého bydliska do 23. apríla. Príslušné obce zašlú záujemcom o takýto spôsob hlasovania na ním uvedenú adresu v cudzine materiály, prostredníctvom ktorých sa budú môcť zapojiť do volieb. Voliči zo zahraničia pošlú vyplnené hlasovacie lístky späť v obálke označenej heslom "Voľba poštou". Tie musia byť doručené volebným okrskom najneskôr deň pred konaním hlasovania, teda 11. júna.

(TASR)

 
25.4.2010 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2665 krát