Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

K sloganu Volíme župana, nie vajdu,sa prihlásil krajský predseda SDKÚ-DS

Predseda Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove Ondrej Matej sa dnes prihlásil k financovaniu pútačov so sloganom "Volíme župana, nie vajdu", pred druhým kolom volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Kandidát na post prešovského župana Peter Chudík v súvislosti s týmto sloganom, ktorým mu vraj prelepovali oči, podal ešte v novembri minulého roka na políciu trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z ohovárania. Chudík kampaň označil za špinavú a po voľbách uviedol, že si nevie predstaviť spoluprácu s ľuďmi, ktorí ho podozrievali z kupovania rómskych hlasov, čo zásadne odmietol a žiada pravicu, aby sa za kampaň ospravedlnila.

Na tlačovej besede predstaviteľov regionálnych štruktúr SDKÚ-DS a KDH, ktorí dnes hodnotili 100 dní funkčného obdobia novozvoleného zastupiteľstva PSK, Matej povedal, že billboardy financoval ako súkromná osoba. Dodal, že zámerom nebolo poškodiť žiadneho z kandidátov, pútače zaplatil z vlastných peňazí, pretože cítil potrebu vysvetliť voličom z rómskych komunít, že sa volí župan a nie vajda. O tom, že sa hlási k tejto myšlienke, vypovedal aj pred policajným vyšetrovateľom.

Matej nepovažuje za správne, že súčasný predseda samosprávy vnáša tento problém do zastupiteľstva, čo sa odzrkadľuje na komunikácii s poslancami pravicového klubu.

"Táto výčitka nepatrí mojim kolegom sediacim v poslaneckej lavici, keď tak patrí mojej osobe, ja sa k tomu hlásim, ale nemám dôvod sa pánovi Chudíkovi ospravedlniť, lebo neviem, prečo sa on v tomto videl, " povedal Matej.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pre TASR uviedla, že Peter Chudík sa k tejto záležitosti vyjadrí vo štvrtok 22. apríla na tlačovej konferencii.

Pavol Tarcala (KDH) a Eduard Vokál (SDKÚ-DS) dnes počas hodnotenia účinkovania regionálneho parlamentu zhodne konštatovali, že PSK by sa mal prioritne venovať riešeniu problémov súvisiacich s dopadmi finančnej krízy na hospodárenie samosprávy, pretože opatrenia sú nedostatočné.

"V tých prvých mesiacoch roka sa ešte viac prehĺbi výpadok príjmov, čo podľa môjho názoru ani v celom roku 2010 nebude dobehnuté. Preto je naozaj veľmi potrebné, aby boli prijaté rázne opatrenia, ktoré výrazným spôsobom zmenia výdavkovú časť rozpočtu samosprávneho kraja, " povedal Tarcala.

Predstavitelia pravice dnes kritizovali niektoré schválené uznesenia zastupiteľstva, v ktorom má väčšinu klub Smer-SD, ĽS-HZDS, za to, že boli presadené rozhodnutia, ktoré rozpočtové výdavky ešte zvyšujú. Ako príklad Tarcala uviedol vytvorenie funkcie druhého podpredsedu PSK a s tým spojené zvýšenie nákladov. Upozornil aj na skutočnosť, že peniaze určené na financovanie niektorých zámerov by sa dali efektívnejšie prerozdeliť a použiť napríklad pre zrovnoprávnenie dotácií pre neštátne školské zariadenia. Rovnako by sa mali prehodnotiť aj výdavky na prímestskú dopravu. Prijímanie účinných opatrení si však podľa neho nepochybne vyžaduje aj spoluprácu s opozíciou.

Nevyužívanie odborného potenciálu v zastupiteľstve je podľa Vokála v neprospech kraja. Uviedol, že aj v radoch opozície je veľa ľudí, ktorí by mohli prispieť k riešeniu problémov.

"Každý rozumný hospodár toto využíva. V rodine, firme či v politike musí byť komunikácia, " povedal Vokál.

Zástupcovia pravicového klubu dnes konštatovali, že v zastupiteľstve podporia také opatrenia, ktoré budú viesť k stabilizácii hospodárenia, to však môže ísť len cestou efektívneho nakladania s výdavkami, pričom takéto opatrenia budú aj sami navrhovať.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK