Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

KDH Považuje znižovanie rozdielov medzi regiónmi za jednu zo svojich priorít

Zníženie odvodového a daňového zaťaženia, konsolidáciu verejných financií a decentralizáciu regionálneho operačného programu považuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) za opatrenia, ktoré môžu prispieť k ekonomickému a sociálnemu rozvoju regiónov.

Uviedol to dnes v Prešove predseda KDH Ján Figeľ.

Na stretnutí s novinármi konštatoval, že riešenie nezamestnanosti a otázok týkajúcich sa znižovania ekonomických a sociálnych rozdielov medzi východom a západom republiky považuje hnutie za jednu zo svojich najdôležitejších programových priorít.

"Posledné čísla zo záveru minulého roka hovoria, že HDP na obyvateľa v Košickom a Prešovskom kraji je na úrovni 46 percent priemeru únie, kým v bratislavskom kraji na 160 percentách. To je nielen statický veľký rozdiel, ale aj dynamika hovorí o roztváraní nožníc, " povedal predseda KDH. Zároveň upozornil na vysokú nezamestnanosť. Tá podľa neho rástla v dôsledku globálnej ekonomickej krízy. Súčasnej vláde však vyčíta, že opatrenia, ktoré prijala, boli nedostatočné.

V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Národnej rady SR dnes Figeľ predstavil aj lídra za prešovský kraj Jána Hudackého, ktorý sa dostal na popredné miesto v kandidátke KDH.

"Máme osem takzvaných regionálnych lídrov, ktorí sú umiestnení na kandidátke, hneď za politickým vedením hnutia. Ján Hudacký bol výrazným kandidátom na župana. Má rozsiahle skúsenosti aj z európskeho prostredia, je nielen formálne zvoleným lídrom v tomto kraji, ale aj autoritou a perspektívnym kandidátom na parlamentnú politiku, " povedal Figeľ.

Hudacký zdôraznil, že chce presadzovať podporu podnikateľskej sféry, pretože tá vytvára pracovné miesta, rozvoj vidieka a dostavbu rýchlostných komunikácií. Dôležitá podľa neho bude decentralizácia regionálneho operačného programu, čím sa zabezpečí, aby sa štrukturálne fondy dostávali čo najbližšie k ľuďom.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK