PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5956/premier-predaj_majetku_teko_nie_je_privatizaciou-strategicka_je_samotna_teplaren.html

PREMIÉR: Predaj majetku TEKO nie je privatizáciou,strategická je samotná tepláreň

Predseda vlády Robert Fico podľa vlastných slov nemá podrobné informácie o predaji kotolne v Prešove, ktorej vlastníkom je štátna Tepláreň Košice (TEKO).

Na základe medializovaných informácií si však myslí, že pri predaji nebol porušený zákon a nejde ani o privatizáciu, s ktorou súčasná vláda nesúhlasí.

"Ja som principiálne proti privatizácii strategického majetku, ale toto nie je žiadna privatizácia strategického majetku, " zdôraznil Fico po dnešnom kontrolnom dni na ministerstve vnútra.

Za strategický majetok označil samotnú košickú tepláreň, ktorej 100-% vlastníkom je Fond národného majetku (FNM) a ktorá musí zostať v štátnych rukách. Môže sa však pritom zbavovať majetku, ktorý považuje za nepotrebný, upozornil premiér. "Pokiaľ viem, je to v súlade so zákonom. Veď nech to preverí ÚVO, či to je alebo nie je v poriadku. Toto je kauza? Predaj kotolne v Prešove?" spýtal sa novinárov Fico.

TEKO ešte v závere minulého roka predala tzv. Preklenovací zdroj tepla Prešov (PZT), ktorým zásobovala teplom a teplou vodou byty na prešovskom sídlisku Sekčov. "Novým majiteľom tohto zdroja je od 1. januára 2010 Spravbytkomfort, a. s. , Prešov, ktorej akcionármi sú mesto Prešov a rakúska energetická spoločnosť Energiecomfort Wien, patriaca do holdingovej skupiny mesta Viedeň, " informoval 17. februára generálny riaditeľ a predseda predstavenstva TEKO Ladislav Lazár. Spravbytkomfort zásobuje teplom a teplou úžitkovou vodou väčšinu obyvateľov mesta Prešov.

"Na základe žiadosti spoločnosti Spravbytkomfort sme sa rozhodli odpredať zariadenia priamo bez výberového konania, nakoľko kupujúcim bolo mesto Prešov. Taktiež pozemky, na ktorých kotolňa stojí, patria mestu Prešov. Kúpna cena bola 980.000 eur, čo prevyšuje znaleckú aj zostatkovú cenu kotolne. Týmto postupom nebol porušený žiadny zákon Slovenskej republiky, " uviedol šéf TEKO.

"Bol to obchod, ktorý je v prospech občanov Prešova, aj čo týka koncepcie, aj čo sa týka ceny. My ako mesto by sme určite nesúhlasili so zvýšením ceny tepla, skôr naopak, " obhajoval dnes na tlačovej konferencii nadobudnutie kotolne na Sekčove spoločnosťou Spravbytkomfort Prešov primátor mesta Pavel Hagyari.

(TASR)

 
18.2.2010 | Autor: TASR | Spoločnosť | čítané: 2980 krát