Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V rámci Valentínskej kvapky krvi dnes darovalo krv 45 ľudí

V rámci 15. ročníka Valentínskej kvapky krvi, ktorú od 8. do 26. februára organizuje Národná transfúzna služba (NTS) v spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK), dnes predpoludním v Prešove darovalo krv 45 ľudí.

Uviedla to pre TASR riaditeľka Územného spolku (ÚS) SČK Prešov - Sabinov Mária Karaffová.

Pripomenula, že odbery prebiehajú na prešovskom pracovisku NTS v monobloku Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v pracovných dňoch od 7. do 12. h a v utorok až do 15. h. Podľa Karaffovej toto tradičné podujatie každoročne láka hlavne mladých ľudí. V tejto súvislosti organizátori počas posledných dvoch týždňov uskutočnili aj päť workshopov, na ktorých mládež i dospelých informovali o možnostiach a význame bezpríspevkového darcovstva krvi.

Okrem odberov na pracovisku NTS pripravili organizátori aj päť terénnych hromadných odberov v okresoch Prešov a Sabinov. Na tieto akcie využívajú plne vybavené prenosné transfúzne lôžka.

Prvý hromadný odber sa uskutoční 11. februára v dopoludňajších hodinách na Baštovej ulici v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove a o deň neskôr v seminári Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity. Ďalšia akcia sa bude konať 14. februára od 8. do 14. h v obchodnom centre na sídlisku Sekčov. Pre obyvateľov Sabinovského okresu pripravili terénny odber 20. februára na Obecnom úrade v Ďačove a kvapka krvi vyvrcholí 26. februára hromadným odberom v priestoroch múzea v Sabinove.

"S podobnými akciami hromadného charakteru máme veľmi dobré skúsenosti. Pracovné či študijné povinnosti niekedy darcom nedovolia cestovať do prešovskej fakultnej nemocnice, kde sa konajú pravidelné odbery a preto im takto chceme vychádzať v ústrety, " uviedla riaditeľka ÚS ŠČK Mária Karafová.

Konštatovala, že v roku 2009 počas Valentínskej kvapky krvi v okresoch Prešov a Sabinov dobrovoľne darovalo krv 804 ľudí, z čoho bolo 197 prvodarcov.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK