PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5811/s-_kuzma-vysoke_poplatky_za_myto_predrazia_naklady_podnikatelov_z_vychodu_sr.html

Š. KUŽMA: Vysoké poplatky za mýto predražia náklady podnikateľov z východu SR

Zavedenie vysokých mýtnych poplatkov na slovenských cestách bude hlavne pre podnikateľov z východného Slovenska znamenať obrovské predraženie prepravných nákladov.

Uviedol to dnes v Prešove na stretnutí so zástupcami médií poslanec Národnej rady SR a podpredseda parlamentného výboru pre hospodársku politiku Štefan Kužma.

"Väčšina tých, čo vozia tovar cez celé Slovensko, tak už po 10, 11 dňoch mali vyšší náklad na mýto, než platili za rok za diaľničné známky. Keď si to prenásobíme, z roka na rok to je aj 100-násobné zvýšenie nákladu nie len pre obchodníkov, ale aj pre fabriky, ktoré potrebujú vyvážať a dovážať, " povedal Kužma. Dodal, že na každý kamión tovaru, ktorý je vyprodukovaný na východnom Slovensku, vzniknú výrobcom navyše náklady približne 70 eur.

Kužma pripomenul, že v priebehu minulého roka navštívil mnohé podniky v prešovskom regióne a nestretol sa so žiadnym, ktorý by nevyvážal výrobky smerom na západ. Väčšina podnikov totiž kooperuje so spoločnosťami so západnej Európy.

Podľa Kužmu bola vzdialenosť výrobcov z východu republiky od trhov na západe vždy veľkou nevýhodou a už pred zavedením mýta mali veľké dopravné náklady. Tvrdí, že vysoké poplatky túto nevýhodu ešte zvýraznia a pravdepodobne sa to prejaví aj na záujme investorov budovať svoje prevádzky na východe Slovenska.

"Investor, ktorý sa bude rozhodovať medzi investíciou na západnom Slovensku alebo na východe, rozhodne musí brať tieto veci do úvahy. Čoho sa najviac bojím, keď sa rozhoduje medzi západnou časťou Rumunska, Maďarska či Poľska, tak toto bude jeden z ďalších faktorov, prečo nejsť na Slovensko, ale ísť do týchto krajín, kde tie náklady sú podstatne nižšie a pracovná sila je približne za rovnakú cenu, " konštatoval Kužma.

Poslanec zároveň upozornil na nespravodlivý systém výberu mýta na cestách 1. triedy, pretože dopravcovia, ale aj iní podnikatelia, platia na týchto trasách niekoľkonásobne vyššie poplatky, ako sú skutočne prejdené kilometre. Ako príklad uviedol zásobovačov, ktorí sú nútení niekoľkokrát odbočiť zo spoplatneného úseku cesty a keď sa naň vrátia, systém im naúčtuje ďalší plný poplatok, hoci zišli z komunikácie len niekoľko sto metrov.

Vláda by podľa Kužmu mala zvážiť zrušenie spoplatnenia ciest 1. triedy a vyberať poplatky len na tých úsekoch, kde by mohlo dochádzať k obchádzaniu diaľnic nákladnou dopravou, tak, ako tomu bolo doteraz. Poslanec je presvedčený, že okrem toho by sa mala podstatne znížiť tarifa aspoň na úroveň Českej republiky a vládny kabinet by mal uvažovať aj o nejakých stimuloch, ktoré by kompenzovali nevýhody východného Slovenska.

(TASR)

 
18.1.2010 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2215 krát