Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Na MUVINE uspeli aj slovenské vína

Medzi šampiónmi 6. ročníka medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2001 v Prešove, ktorá skončila 15. júna, sa slovenské vína na rozdiel od minulých ročníkov nestratili. Vyhrali dve kategórie a to medzi bielymi suchými vínami Sauvignon, neskorý zber, ročník 2000, výrobca WOOD Radošina a medzi tokajskými vínami Trojputňový tokaj, ročník 1983, výrobca City servis Košice.

V ostatných dvoch kategóriách najlepšie uspeli červené víno Corte real Platinum, ročník 1995, výrobca Viňa Ekstremeňa (Španielsko) a biele sladké víno Traminec, neskorý zber, ročník 1999, výrobca Radgona (Slovinsko). Dovedna súťažilo 315 vzoriek z 10 krajín sveta. Laureátov ocenia v Prešove v závere augusta t. r.

Medzi degustátormi zo Španielska, Maďarska, Rakúska, Anglicka, Česka a Slovenska bol aj najznámejší slovenský vínológ Fedor Malík, spoluzakladateľ MUVINY. Na základe svojich skúseností, keďže už absolvoval 83 konkurzov vín na všetkých kontinentoch sveta, mohol konštatovať, že MUVINA v Prešove sa vypracovala na najvýznamnejšiu domácu prehliadku a vďaka zanietencom, v prvom rade Dušanovi Hažírovi, riaditeľovi Múzea vín v Prešove, sa má čoraz viac k životu. Vlani bolo prihlásených necelých 280 vzoriek vín.

Podľa F. Malíka je ocenenie z každej takejto prehliadky dôveryhodné tak v konkurenčnom prostredí producentov vín, ako aj pre spotrebiteľov. Na adresu radošinského sauvignonu povedal, že je jedným z najlepších vôbec na Slovensku a dá sa porovnávať s podobnou značkou francúzskej alebo novozélandskej proveniencie. "Je to víno impulzívne, plné, voňavé, ovocné, dostatočne harmonické, provokujúce," spresnil. Ročník 2000 je v tomto zmysle excelentný. Na margo španielskych a slovinských šampiónov MUVINY 2001 uviedol, že boli bezmála bezkonkurenčné. Veľmi sa tešil na likérové víno zn. Pedro Jimenez zo Španielska, ročník 1945. PO jeho otvorení však nielen on, ale i ďalší degustátori museli konštatovať, že je už po zenite.

Múzeum vín v Prešove na pondelok a utorok 18. a 19. júna pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku súťažných vzoriek vína.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK