PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5809/prezidenta_ukrajiny_volia_aj_na_slovensku.html

Prezidenta Ukrajiny volia aj na Slovensku

Ukrajinskí štátni príslušníci, žijúci na území Slovenskej republiky v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji, môžu dnes odovzdať svoj hlas jednému z osemnástich kandidátov na prezidenta Ukrajiny vo volebnej miestnosti zriadenej na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove.

Ako pre TASR povedal predseda 14-člennej volebnej komisie Oleksij Kitraľ, je to jedna z dvoch hlasovacích miestností na Slovensku. "Druhá sa nachádza na Veľvyslanectve Ukrajiny v Bratislave a v nej môžu hlasovať naši občania žijúci v ostatných krajoch, " dodal Kitraľ.

Informoval, že vo volebnom zozname v Prešove sa nachádza 1806 Ukrajincov, trvale žijúcich či pracujúcich v SR. "Tento počet však nemusí byť presný, niektorí sa zapisovali dodatočne až priamo na mieste. Takisto sme zaznamenali voličov, ktorí sú na Slovensku ako turisti. Tých sme tiež, podľa zákona, boli povinní zapísať do zoznamu voličov, " doplnil Kitraľ.

Od nového prezidenta očakávali oslovení voliči najmä zmenu dôchodkového systému, väčšie možnosti pre mladých ľudí a nové pracovné miesta.

Volebné miestnosti v Bratislave a v Prešove budú otvorené do 20.00 h.

Prvé prezidentské voľby na Ukrajine po Oranžovej revolúcii v roku 2004 sa dnes začali prvým kolom. Voliči si môžu voliť prezidenta spomedzi 18 kandidátov. Na získanie prezidentského mandátu v prvom kole by úspešný kandidát potreboval získať vyše 50 percent odovzdaných hlasov. Prípadné druhé kolo volieb je naplánované na 7. februára.

(TASR)

 
17.1.2010 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2001 krát