Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

V nemocnici leží dieťa s podozrením na vírus novej chrípky

Na jednotke intenzívnej starostlivosti Kliniky pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) je hospitalizovaný 14-mesačný chlapec z okresu Bardejov, u ktorého predbežné testy preukázali podozrenie na vírus novej chrípky.

Podľa dnešného vyjadrenia hovorkyne nemocnice Drahoslavy Skopárovej nákaza vírusom chrípky typu A(H1N1) zatiaľ nie je definitívne potvrdená, pretože prebieha ďalšie testovanie.

Chlapec s obojstranným zápalom pľúc najskôr tri dni ležal v bardejovskej nemocnici, odkiaľ ho 7. januára previezli do Prešova, kde bol napojený na pľúcnu ventiláciu a lekári ho udržiavali v umelom spánku. Skopárová dodala, že pacienta vo štvrtok (14.1.) z umelého spánku prebrali, momentálne je v stabilizovanom stave a dýcha sám.

Podľa aktuálnych údajov o epidemiologickej situácii v kraji eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove (RÚVZ) v 2. kalendárnom týždni tri prípady ťažkých akútnych respiračných ochorení (ARO) z okresov Prešov, Bardejov a Levoča, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Riaditeľka RÚVZ Jana Mýtniková uviedla, že u týchto pacientov zatiaľ nebol potvrdený vírus novej chrípky.

V súvislosti s výskytom sezónnej chrípky Mýtniková povedala, že oproti minulému týždňu zaznamenali mierny ústup. Lekári z Prešovského kraja nahlásili 5207 akútnych respiračných ochorení, čo oproti predchádzajúcemu týždňu predstavuje pokles o 2500 pacientov. Najväčšiu chorobnosť zaznamenali u detí do päť rokov. Podľa riaditeľky RÚVZ zníženie počtu chorých pravdepodobne spôsobilo to, že boli prázdniny a deti sa nezdržiavali v kolektíve.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK