PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5719/mesto_presov_bude_v_roku_2010_hospodarit_s_rozpoctom_55-791_mil-_eur.html

Mesto Prešov bude v roku 2010 hospodáriť s rozpočtom 55,791 mil. eur

Mesto Prešov bude v roku 2010 hospodáriť s rozpočtom 55,791 milióna eur (1,68 miliardy Sk).

Poslanci mestského zastupiteľstva dnes na rokovaní odsúhlasili, že celkové príjmy samosprávy sa budú pohybovať na úrovni 51,791 milióna eur (1,56 miliardy Sk) a na vykrytie deficitu použijú dlhodobý bankový úver v sume 4 milióny eur (120,5 milióna Sk).

Schvaľovanie rozpočtu v zastupiteľstve trvalo viac ako päť hodín a počas rozpravy predniesli poslanci niekoľko zmien. Mnohé z nich sa nakoniec dostali aj do uznesenia, ktoré na schválenie predložila návrhová komisia. Z 31-členného mestského zastupiteľstva napokon hlasovalo za tento návrh 26 poslancov, štyria sa zdržali a jeden nehlasoval.

Škrty v rozpočte sa dotkli napríklad poslaneckých odmien, ktoré znížili na úroveň minulého roka, rovnako znížili položku odmien zamestnancov úradu, zrušili dotáciu na Prešovský magazín, ďalej obmedzili reprezentačné výdavky, propagáciu, reklamu a objednávanie právnych služieb. V prípade poklesu výdavkov v položkách poistné a údržba ciest chodníkov presunuli poslanci tieto peniaze do rezervy pokladničnej správy.

"Znížili sme jednotlivé položky kapitol asi o 265.551 eur (8 miliónov Sk) a podporili sme sociálne veci a kultúru. Časť bola presunutá na rezervu na pokladničnej správe, " povedal poslanec Juraj Hurný (SDKÚ-DS).

So schválením rozpočtu bol spokojný aj primátor mesta Pavel Hagyari. "Pozitívne je, že došlo ku kompromisu a za rozpočet hlasovala koalícia aj opozícia. Je dobre, že sa našli kompromisy aj v tej sociálnej oblasti. Ja to hodnotím mimoriadne pozitívne. Schválený rozpočet znamená, že budeme považovaný za stabilné mesto, čo je výhodné pri získavaní európskych fondov, " konštatoval Hagyari. Dodal, že úverové zaťaženie mesta na vykrytie deficitu sa dá zvládnuť.

Hurný si naopak myslí, že úverová zaťaženosť je veľmi vysoká, napriek tomu však bolo potrebné rozpočet podporiť. "Uvidíme, aký bude záverečný účet mesta. Javí sa tak, že by mohol byť prebytkový, takže predsa len nejakú tú malú rezervu by sme mohli mať vytvorenú, " povedal Hurný.

V oblasti daňových príjmov počíta mesto s plnením rozpočtu na úrovni 27,628 milióna eur (832,32 milióna Sk). V kategórii nedaňových príjmov plánujú prísun 3,834 milióna eur (115,5 milióna Sk). Podstatnú časť príjmovej zložky tvoria aj transfery na prenesený výkon správy v oblasti školstva, sociálnych vecí, stavebného poriadku, ŠFRB, životného prostredia. Spolu so schválenými prostriedkami z eurofondov na rekonštrukciu 7 základných škôl, ktoré sa budú financovať v roku 2010, počítajú v tejto položke so sumou 18,889 milióna eur (569,05 milióna Sk). Vlastné nedaňové príjmy rozpočtových organizácií by mali predstavovať sumu 1,440 milióna eur (43,38 milióna Sk).

(TASR)

 
15.12.2009 | Autor: TASR | Politika | čítané: 1892 krát