Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Poslanci NR SR Kužma a Kahanec podali na políciu trestné oznámenie

Poslanci Národnej rady SR Stanislav Kahanec (KDH) a Štefan Kužma (SDKÚ-DS) dnes podali na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci podozrenia z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda.

To sa týka údajného obchodovania s hlasmi rómskych voličov počas sobotných volieb. Obaja o tom dnes informovali na tlačovej besede v Prešove.

Kužma uviedol, že okrem skutočností, ktoré sa objavili v Ostrovanoch a Jarovniciach, okres Sabinov, dostali aj hlásenia z obcí Malá Domaša, Vechec, Zamutov v okrese Vranov nad Topľou a ďalších obciach. Poslanec zároveň povedal, že vývoj sa pri každých voľbách do samosprávnych krajov zhoršuje a preto sa podozrenia musia vyšetriť a vinníci musia byť potrestaní. Podľa neho kupovanie hlasov zabezpečujú pre kandidátov úžerníci, ktorí ovládajú osady.

"Ak sa tomu neurobí prietrž v týchto voľbách, tak výsledok bude taký, že už budúcich volieb sa ani nemusíme zúčastniť, ale rovno nám môžu oznámiť kandidáti, koľko hlasov majú kúpených, " konštatoval Kužma.

Poslanec Kahanec dnes uviedol, že analyzovali volebné výsledky vo viacerých lokalitách. "Konkrétne údaje a čísla svedčia o tom, že boli minimálne zvláštne výsledky v určitých obciach predovšetkým s rómskymi komunitami. Máme dôvodné podozrenie na to, že v týchto obciach niektorí kandidáti nielen na župana, ale aj niektorí kandidáti na poslancov si tieto hlasy kupovali, " povedal Kahanec.

Ako príklad uviedol Varhaňovce v okrese Prešov s vysokým zastúpením rómskej národnosti, kde niektorí kandidáti koalície Smer-SD, ĽS-HZDS získali až desaťnásobne vyšší počet hlasov oproti ostatným.

"Paradoxné bolo, že dokonca aj v samotnej skupine kandidátov za tú istú koalíciu bol desaťnásobný rozdiel medzi časťou tej skupiny kandidátov a tou druhou časťou, " upozornil Kahanec, a podľa neho to môže svedčiť o tom, že niektorí hlasy kupovali a niektorí nie.

Kužma spresnil, že sa nesnažia poukazovať na okrsky, kde kandidovali napríklad starostovia obcí z akejkoľvek strany, pretože tí prirodzene získavajú veľkú podporu svojho okolia. Išlo predovšetkým o kandidátov, ktorí v podstate nie sú nijakým spôsob naviazaní na konkrétnu obec.

Obaja poslanci dnes navštívili aj policajné oddelenie v Levoči, kde sa informovali, ako prebieha vyšetrovanie trestného oznámenia, ktoré podal jeden z občanov. Ten si vraj všimol, ako podozrivo sa zhromažďovali Rómovia okolo človeka, ktorý ich mal údajne nahovárať, aby volili konkrétneho kandidáta. Podľa Kahanca oznamovateľovi podnetu viacerí Rómovia ústne potvrdili, že im za hlas ponúkali päť eur pred hlasovaním a ďalších päť eur po ňom.

Muž, ktorý mal Rómov ovplyvňovať, vraj odmietol vypovedať bez advokáta. Obvodné oddelenie PZ podľa Kahanca tento prípad odstúpilo na odbor boja proti korupcii v Košiciach.

Vzhľadom na to, že vysoké percento hlasov v okrskoch, na ktoré upozorňovali obaja poslanci, získal aj nominant Smer-SD, ĽS-HZDS Peter Chudík, požiadali sme ho vyjadrenie. "Je to umelo vyvolávaná mediálna kampaň a zneužívanie volebného práva Rómov. Mám vážne obavy, kam až toto môže zájsť, " uvádza sa v stanovisku. Chudík informoval TASR, že má pripravený konštruktívny návrh, ktorý odprezentuje vo štvrtok na tlačovej konferencii.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK