Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Koalícia Smer-SD a ĽS-HZDS má najviac kresiel v zastupiteľstve PSK

Najviac poslaneckých mandátov v 62-člennom zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK) získala podľa oficiálnych výsledkov Štatistického úradu (ŠÚ) SR z volieb koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS, ktorá obsadí 26 kresiel.

O jedného poslanca menej bude mať koalícia KDH, SDKÚ-DS.

Do regionálneho parlamentu sa ešte dostali 6 nezávislí kandidáti, dvoch zástupcov bude mať koalícia strán Slobodné fórum, Nová demokracia, Strana zelených, Liga-OLS a po jednom poslancovi budú mať strany HZD, Úsvit a Strana rómskej koalície.

Z výsledkov hlasovania vyplýva, že vo voľbách predsedu VÚC dostal najviac hlasov, konkrétne 71.424, úradujúci predseda PSK Peter Chudík, ktorého podporovala koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených Slovenska. Z celkového počtu 151.413 platných hlasov získal 47,17 percenta a o hlasy voličov sa bude uchádzať v druhom kole volieb. Chudík za dobré znamenie považuje skutočnosť, že na voľbách sa zúčastnilo viac občanov, ako sa pôvodne očakávalo. Výsledok si cení a označil ho za najlepší v prvom kole počas jeho troch kandidatúr na túto funkciu.

Chudíkovým súperom v druhom volebnom kole bude nominant koalície strán KDH, SDKÚ-DS, SaS - bývalý europoslanec Ján Hudacký. Ten v sobotňajších voľbách získal celkove 37.340 hlasov, čo predstavuje 24,66 percenta platných hlasov. Ešte pred zverejnením oficiálnych údajov pre médiá uviedol, že výsledok v prvom kole bol ťažko predvídateľný. Napriek tomu, že rozdiel medzi ním a Chudíkom bol pomerne veľký, Hudacký verí, že druhom kole môže byť úspešný.

Na ďalších miestach v boji o predsednícku stoličku skončili Pavel Hagyari (SF, Nová demokracia, SZ, Liga-OLS) s 26.035 hlasmi, Ľuba Kráľová (nezávislá) získala 4023, Radoslav Ščuka (RIS) 3223, Ján Bajus (Demokratická únia Slovenska) 2997, Ján Blaščák (nezávislý) 2482, Fedor Šandor (ÚSVIT) 1608, Kvetoslava Supuková (nezávislá) 1493 a Milan Kručay (Most-Híd) 788 hlasov.

V Prešovskom kraji bolo vytvorených spolu 995 volebných okrskov a v zoznamoch bolo zapísaných 614.500 oprávnených voličov. Volebná účasť v 13 volebných okrskoch PSK dosiahla 26,31 percenta.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK