PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5618/je_to_moj_doteraz_najlepsi_volebny_vysledok_v_prvom_kole.html

Je to môj doteraz najlepší volebný výsledok v prvom kole

Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík, ktorý na tento post kandiduje už po tretí raz, podľa neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR, postúpil do druhého kola volieb.

Získal 71.424 hlasov, čo predstavuje 47,17 percenta platných hlasov.

"Chcem povedať, že v podstate je to môj najlepší výsledok v prvom kole oproti roku 2001 aj oproti roku 2005, čo sa týka percent i počtu hlasov, " uviedol Chudík. Podľa neho je dobrým znamením aj to, že na voľbách bola vyššia účasť, ako sa predpokladalo.

Chudík si výsledok cení, aj keď podľa neho chýbalo len málo, aby získal dostatočný počet hlasov už v prvom kole.

"Bolo desať kandidátov, tí traja boli takí výraznejší a, samozrejme, tí siedmi tiež zobrali množstvo hlasov, takže ťažko bolo prejsť v prvom kole, " konštatoval Chudík. To, že do druhého kola postúpi aj Ján Hudacký, vraj predpokladal už pred začiatkom kampane.

K údajnému zvážaniu Rómov do volebných miestností a ovplyvňovaniu voličov Chudík uviedol iba toľko, že o tom počul z médií a podľa toho čo vie, sa vraj na autách zvážali sami Rómovia. Bližšie to však nevie posúdiť.

Myslí si, že každý má právo ísť voliť a každý si môže vybrať spôsob, ako pôjde. "Som veľmi rád, že trošku je vyšší počet voličov, lebo práve takzvaná rómska problematika pri voľbách tak menej ovplyvňuje výsledok volieb, ako tomu bolo predtým, " dodal Chudík.

Pokračoval, že kampaň pred druhým kolom pravdepodobne nebude taká rozsiahla, napriek tomu však plánuje absolvovať nejaké stretnutia s voličmi. Či bude rokovať s inými politickými subjektmi o podpore svojej kandidatúry, zatiaľ potvrdiť nevedel, nevylúčil to však.

Z druhého miesta podľa neoficiálnych výsledkov postúpil do druhého kola kandidát koalície KDH, SDKÚ-DS, SaS Ján Hudacký, ktorý získal 37.340 hlasov, čo predstavuje 24,66 percenta platných hlasov voličov. Podľa neho bol výsledok ťažko predvídateľný a očakával, že budú menšie rozdiely medzi troma najvážnejšími kandidátmi.

"Ten konečný výsledok je pozitívny z toho dôvodu, že som sa dostal do druhého kola. Na druhej strane ten rozdiel medzi pánom Chudíkom a mnou je dosť veľký. To neznamená, že skladáme zbrane, " povedal Hudacký, ktorý verí, že v druhom môže byť úspešný.

Pre druhým kolom sa znovu plánuje stretávať s voličmi a vysvetľovať im svoje zámery a ekonomický program. Ten je podľa neho dôležitý hlavne pre rozvoj regiónu, zvýšenie zamestnanosti a vytváranie podmienok pre nových investorov. "Aby jednoducho sme lepšie využívali štrukturálne fondy, respektíve, aby sme dostali tieto štrukturálne fondy do regiónu, čo je vlastne moja veľká priorita, " zdôraznil Hudacký.

Údajné ovplyvňovanie voličov z rómskych osád, na ktoré upozorňovali aj v priebehu volieb, považuje za veľký problém tohto regiónu. "Ja som dal výzvu pre všetkých kandidátov, aby upustili od takéhoto zmýšľania, ale vyzerá to tak, že to bolo až naivné, pretože ten výsledok bol taký, že pravdepodobne sa kupovalo viac ako pred štyrmi rokmi, " povedal Hudacký. Politické strany, ktoré ho nominovali sa podľa neho v žiadnom prípade k takýmto praktikám neznížia.

Hudacký predbežne nevedel potvrdiť, či sa bude v ďalšom kole uchádzať aj o podporu neúspešných kandidátov z prvého kola. Ak by však k tomu došlo, išlo by vraj o tých, ktorí majú podobný volebný program.

Podľa neoficiálnych výsledkov sa v prvom kole volieb na prvom mieste umiestnil Peter Chudík (Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených Slovenska), druhý najväčší počet hlasov získal Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS a SaS). Na ďalších miestach skončili Pavel Hagyari (SF, Nová demokracia, SZ, Liga-OLS), Ľuba Kráľová (nezávislá), Radoslav Ščuka (RIS), Ján Bajus (Demokratická únia Slovenska), Ján Blaščák (nezávislý), Fedor Šandor (ÚSVIT), Kvetoslava Supuková (nezávislá) a Milan Kručay (Most-Híd). Volebná účasť v 13 volebných okrskoch PSK dosiahla 26,31 percenta.

(TASR)

 
15.11.2009 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1855 krát