PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5617/pravicovi_poslanci_nr_sr_vyzvali_vladu-aby_presetrila_priebeh_volieb.html

Pravicoví poslanci NR SR vyzvali vládu,aby prešetrila priebeh volieb

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky z Prešovského kraja Štefan Kužma, Jaroslav Ivančo (obaja SDKÚ-DS), Stanislav Kahanec a Jozef Šimko (KDH) vyzvali vládu, aby dôkladne prešetrila manipuláciu s hlasovaním pri voľbách do orgánov vyšších územných

Kužma na večernej tlačovej besede v Prešove uviedol, že táto situácia bola spôsobená kupovaním hlasov v rómskych osadách.

"Jednoznačne táto skutočnosť spochybňuje regulárnosť a demokratičnosť týchto volieb. Žiaľ, takéto konanie zaraďuje našu krajinu medzi tie, kde sa nedá veriť voľbám, " povedal Kužma. Dodal, že z množstva okrskov Prešovského kraja majú nahlásené prípady kupovania hlasov a mnohí z tých, ktorí takto hlasovali, sa údajne netajili ani tým, že im bude za to zaplatené.

"Vláda to musí vyšetriť, tí, čo to robia, musia byť potrestaní, lebo absolútne stratíme dôveru medzi demokratickými krajinami a stratíme dôveru v civilizovanej Európe, " konštatoval Kužma.

Kahanec pre médiá doplnil, že podobné veci sa diali pri voľbách do samosprávnych krajov aj v minulosti a napriek tomu, že boli zdokumentované, o ničom sa nerozhodlo. "Keď takéto veci budeme prehliadať a keď ich budeme bagatelizovať, tak potom ďakujem pekne za takéto výsledky, " povedal Kahanec a dodal, že v takomto prípade nemôžu byť kandidáti výsledkom hlasovania voličov, ale výsledkom "množstva peňazí, ktoré niekto do nich zainvestuje".

Podľa Ivanča ide o mimoriadne závažné udalosti, pretože sa demokratické pravidlá a vôľa vyjadrená vo voľbách nahrádza vôľou peňazí. "Je skutočne povinnosťou zodpovedného ministra vnútra a vlády SR zamyslieť sa nad tým, čo sa deje, " uviedol poslanec.

Jozef Šimko konštatoval, že skutočnosti, na ktoré upozorňujú, sa dejú a zaoberala sa nimi aj polícia, o čom svedčia aj vyjadrenia predstaviteľov Prezídia Policajného zboru SR. Napriek tomu, že tieto veci sú nasnímané na videozáznamoch, podľa poslancov volebná komisia samosprávneho kraja tvrdí, že sa to nepotvrdilo.

"To je skutočne už absolútny vrchol drzosti povedať, že nič sa nestalo. To už je arogancia, ktorá nemá obdobu, " hovorí Kužma. Vzhľadom na to, že ku kupčeniu s hlasmi podľa neho nedochádzalo vo volebných miestnostiach, pripustil, že mnohé volebné komisie o tom nemuseli vedieť.

Kupovanie voličských hlasov sa vraj dialo po celom kraji, najviac však v okresoch Vranov nad Topľou, Sabinov a Prešov. Kto za ním stojí, bude podľa Kužmu jasné po zverejnení výsledkov volieb v okrskoch, kde sa nachádzajú rómske osady.

Pravicoví poslanci sú presvedčení, že volebné moratórium netreba zrušiť, pretože je istou formou ochrany zákona, je však dôležité, aby boli porušenia moratórií a legislatívy prísnejšie postihované. V súvislosti s údajným ovplyvňovaním voličov v týchto voľbách pripravujú aj podnet na trestné stíhanie.

Ako pre TASR reagoval poslanec Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD), ktorý je aj člen Ústrednej volebnej komisie, vláda a ani komisia nemajú kompetenciu rozhodovať o porušení volebného moratória. "To musí vychádzať z neznalosti práva, " povedal s tým, že porušenie zákona môže prešetriť polícia, a preto sa jej prípady odstúpili.

Poznamenal, že podnety ohľadne údajného kupovania poslancov sa odstúpili polícii a tá v prípade, že došlo k spáchaniu trestného činu bude pokračovať v konaní. "Pokiaľ ide o také závažné pochybenie, že by to mohlo spôsobiť neplatnosť volieb, o tom môže rozhodovať Ústavný súd SR na sťažnosť niektorého z neúspešných kandidátov, " vysvetlil.

(TASR)

 
15.11.2009 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1749 krát