Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prevádzka zastávky SAD na Šafárikovej ul. bude obnovená

Zrušená zastávka prímestskej autobusovej dopravy na Šafárikovej ulici v Prešove bude v priebehu nasledujúcich týždňov obnovená.

Médiá o tom dnes informovala vedúca odboru správy mestského majetku MsÚ v Prešove Daniela Špačková.

Zastávka v minulosti slúžila hlavne obyvateľom okolitých obcí, ktorí sa potrebovali dostať do zamestnania prípadne do škôl nachádzajúcich sa v širšom centre mesta. Po dohode mesta a 19 obcí sa v roku 2004 uskutočnila jej rekonštrukcia. Išlo o združenú investíciu v celkovom rozpočtovom náklade 13.709 eur (413.000 Sk).

Problémy s prevádzkou zastávky sa začali v roku 2006, kedy pozemky získal do vlastníctva prešovský podnikateľ Peter Jarkovský, ktorý ich kúpil od pôvodnej majiteľky. Následne vraj ponúkol mestu, aby od neho odkúpilo celú parcelu, alebo ako alternatívu ju celú ponúkol na prenájom. "Išlo sa o takú veľkú výmeru, ktorú mesto nepotrebuje a vzhľadom aj na neprimeranú cenu to mesto odmietlo, " konštatovala Špačková.

V máji 2006 tu dal majiteľ naviesť zeminu a tým znemožnil prevádzku zastávky. Neskôr ju odstránil, ale zastávka už bola presťahovaná na Dukliansku ulicu. Špačková uviedla, že Jarkovský žiada súdnou cestou, aby mu mesto spätne zaplatilo za užívanie pozemku.

Jarkovský dnes pre TASR uviedol, že žaluje mesto o vydanie bezdôvodného obohatenia za užívanie pozemku neoprávnenými stavbami. Dodal, že v tomto prípade nie je dôležité, či sa stavba užívala alebo nie. Potvrdil, že ide o náhradu škody zhruba vo výške 99.582 eur (tri milióny Sk)

Vedúca odboru správy mestského majetku dnes uviedla, že radnica sa túto plochu snažila získať už od pôvodnej majiteľky, čo schválilo aj mestské zastupiteľstvo. Dva dni po odsúhlasení majetkového prevodu majetku poslancami, ich však vlastníčka predala Jarkovskému, za vyššiu cenu.

Mesto Prešov vedie s Jarkovským niekoľko súdnych sporov. Podalo na neho, prípadne na obchodné spoločnosti prepojené s jeho osobou, viaceré žaloby. Spor ohľadom určenia vlastníctva komunikácie na Strojníckej ulici bol podľa Špačkovej právoplatne ukončený v prospech mesta rozhodnutím Najvyššieho súdu SR. Ďalší spor o pozemky pod mestským cintorínom na Vajanského ulici stále nie je právoplatne ukončený.

Špačková zároveň pripomenula, že Jarkovský podal na mesto žaloby v súvislosti s uplatnením náhrady škody, resp. náhrady za užívanie jeho pozemkov pod stavbami vo vlastníctve mesta, ktoré slúžia na verejné účely. Tá sa vraj blíži k sume 6,63 milióna eur (200 miliónov korún).

V súčasnosti je vlastníkom pozemkov pod zastávkou a parkoviskom na Šafárikovej ulici spoločnosť COMPRO Trade, s.r.o. Tá ich bude zatiaľ mestu prenajímať a zároveň ich ponúkla aj na predaj.

"Celková výmera nájmu je 2443 m2, čo zodpovedá tejto autobusovej zastávke a priľahlému parkovisku. Mesto bude platiť za prenájom vlastníkovi pozemku osem eur za m2 (241 Sk) na rok, " informovala vedúca odboru. Dodala, že majiteľ netrvá na odpredaji celého pozemku, momentálne sa spracováva znalecký posudok a o kúpe by malo zastupiteľstvo rozhodnúť v decembri tohto roka.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK