Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Cenu primátora prevzal Eugen Libezňuk, herec Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove

Primátor mesta Prešov, JUDr. Pavel Hagyari, včera osobitnou Cenou primátora poctil herca prešovského národnostného divadla, Eugena Libezňuka, ktorého môžu ľudia na celom Slovensku poznať z účinkovania v aktuálnych televíznych seriáloch a filmoch.

Eugen Libezňuk

Pôvodom rodák z ukrajinského mesta Kiemaň je už od roku 1986 stabilným členom jedinečného rusínskeho divadelného ansámblu Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Odvtedy si zahral desiatky hlavných i vedľajších úloh nielen na divadelných javiskách, ale aj vo filmoch a televíznych seriáloch. Výnimočný talent prešovského herca bol tohto roku ocenený aj prestížnou divadelnou cenou „DOSKY 2009“. Na túto cenu bol nominovaný už päťkrát, tentoraz sa mu nomináciu za postavu Lopachina v inscenácii A. P. Čechova: Višňový sad, ktorú naštudoval ako hosť v Divadle Andreja Bagara v Nitre, podarilo premeniť na skutočné ocenenie. Cenu „DOSKY 2009“ prevzal za najlepší mužský herecký výkon sezóny.

Absolvent Divadelného inštitútu Karpenka – Kareho v Kyjeve, celým menom Evgenij Ivanovič Libezňuk, má za sebou úspechy aj ako rozhlasový či filmový herec. V roku 1993 účinkoval vo filmovej komédii „Díky za každé nové ráno“, ktorá získala štyrikrát ocenenie „Český lev“, v roku 2003 si zahral aj vo filme Želary. Diváci ho ďalej mohli vidieť vo filmoch „Let bocianov“, „Tango s komármi“, „Pokoj v duši“ a „Skrývačky“. Hlavnú rolu stvárnil v jednom z dielov televízneho seriálu „Ako som prežil“. V súčasnosti ho vidieť na obrazovkách televízie v seriáli „V mene zákona“.

Napriek filmovým úspechom stále ostáva verný prešovskej divadelnej scéne, kde ho môžete vidieť v mnohých inscenáciách, napr. „Ujo Váňa“, „Verná nevera“, „Princove halušky“, „Toaletárka“, „Revízor“, „Život na mieru“, „Au revoir“, „Nosorožec“ alebo v rozprávke „Neposlušný Jurko“.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Eugen Libezňuk
Eugen Libezňuk
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK