Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Cenu primátora prevzal Eugen Libezňuk, herec Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove

Primátor mesta Prešov, JUDr. Pavel Hagyari, včera osobitnou Cenou primátora poctil herca prešovského národnostného divadla, Eugena Libezňuka, ktorého môžu ľudia na celom Slovensku poznať z účinkovania v aktuálnych televíznych seriáloch a filmoch.

Eugen Libezňuk

Pôvodom rodák z ukrajinského mesta Kiemaň je už od roku 1986 stabilným členom jedinečného rusínskeho divadelného ansámblu Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Odvtedy si zahral desiatky hlavných i vedľajších úloh nielen na divadelných javiskách, ale aj vo filmoch a televíznych seriáloch. Výnimočný talent prešovského herca bol tohto roku ocenený aj prestížnou divadelnou cenou „DOSKY 2009“. Na túto cenu bol nominovaný už päťkrát, tentoraz sa mu nomináciu za postavu Lopachina v inscenácii A. P. Čechova: Višňový sad, ktorú naštudoval ako hosť v Divadle Andreja Bagara v Nitre, podarilo premeniť na skutočné ocenenie. Cenu „DOSKY 2009“ prevzal za najlepší mužský herecký výkon sezóny.

Absolvent Divadelného inštitútu Karpenka – Kareho v Kyjeve, celým menom Evgenij Ivanovič Libezňuk, má za sebou úspechy aj ako rozhlasový či filmový herec. V roku 1993 účinkoval vo filmovej komédii „Díky za každé nové ráno“, ktorá získala štyrikrát ocenenie „Český lev“, v roku 2003 si zahral aj vo filme Želary. Diváci ho ďalej mohli vidieť vo filmoch „Let bocianov“, „Tango s komármi“, „Pokoj v duši“ a „Skrývačky“. Hlavnú rolu stvárnil v jednom z dielov televízneho seriálu „Ako som prežil“. V súčasnosti ho vidieť na obrazovkách televízie v seriáli „V mene zákona“.

Napriek filmovým úspechom stále ostáva verný prešovskej divadelnej scéne, kde ho môžete vidieť v mnohých inscenáciách, napr. „Ujo Váňa“, „Verná nevera“, „Princove halušky“, „Toaletárka“, „Revízor“, „Život na mieru“, „Au revoir“, „Nosorožec“ alebo v rozprávke „Neposlušný Jurko“.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Eugen Libezňuk
Eugen Libezňuk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK