Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Aby seniori a ich blízki boli v pohode

Novú službu pre seniorov predstavil dnes vedúci odboru sociálnych služieb MsÚ v Prešove, Marián Bača spolu s riaditeľkou Asociácie samaritánov SR, Renátou Zichovou.

Ide o špeciálnu komunikáciu klienta so záchrannou službou, ktorú v prípade núdze stačí privolať jednoduchým stlačením gombíka na malom prívesku či náramku.

„Túto službu sme skúšobne začali zavádzať už pred niekoľkými mesiacmi a veľmi sa nám osvedčila. Preto prichádzame s oficiálnou ponukou tejto služby pre všetkých prešovských seniorov či telesne postihnutých pacientov. Uvítajú ju najmä ľudia, ktorí ešte nie sú odkázaní na pomoc opatrovateľov, vedia sa teda o seba postarať, no pri ich veku, resp. zdravotnom stave je najmä psychickou oporou mať doma zariadenie, ktoré v prípade náhleho kolapsu či zranenia dokáže okamžite privolať pomoc, “ vysvetľuje Marián Bača. Táto služba je prevádzkovaná Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky, ktorí sú dispečermi tejto služby. „Senior, ktorému zavedieme túto službu, bude mať u seba zariadenie, vďaka ktorému sa s ním budeme vedieť spojiť v aj prípadoch, kde by telefón či mobil nemal šancu pomôcť, “ pokračuje riaditeľka Asociácie samaritánov SR, Renáta Zichová. Klient má na krku prívesok alebo náramok na zápästí, na ktorom je tlačidlo. Celé to neváži viac ako 13 gramov. Ak nastane situácia – od najmenšieho úrazu až po vážny kolaps, po dotyku tlačidla sa aktivuje odpočúvacie zariadenie, ktoré vie s človekom komunikovať v rámci celého bytu či domu, neprekážajú mu ani nábytkové či múrové bariéry. „Následne na to sa z reproduktora ozve náš dispečer, ktorý klienta okamžite osloví a na základe jeho odpovedí začne riešiť situáciu. Privolá záchrannú službu, požiarnikov, susedov či rodinných príslušníkov, na ktorých má kontakty v registrovanom profile klienta, “ pokračuje Zichová. „O našom klientovi vieme aj ďalšie informácie – poznáme jeho chorobopis, zoznam liekov, ktoré užíva a ďalšie potrebné fakty, ktoré nám pomáhajú okamžite riešiť vzniknutú situáciu. Ak sa po aktivácii zariadenia neozve odpoveď klienta, dispečer predpokladá ešte kritickejšiu situáciu, okamžite preto kontaktuje záchranku. “

Služba domáceho tiesňového volania stojí mesačne 20 €, montáž jednotky 18 €, zakúpenie hlasovej centrály 318 €, prípadne jej mesačné zapožičanie 15,90 €. Táto služba je aktívna 24 hodín denne 365 dní v roku.

„Myslíme aj na klientov zo sociálne slabších pomerov, preto tieto poplatky nemajú odstrašiť tých, ktorí toto zariadenie naozaj potrebujú, no nemôžu si ho dovoliť. Odbor sociálnych služieb preverí situáciu u každého žiadateľa a prípadným žiadateľom v hmotnej núdzi mesto zariadenie poskytne vo forme jednorázovej pomoci, “ dopĺňa M. Bača.

V prípade záujmu o zavedenie domáceho tiesňového volania u seba alebo u svojich blízkych kontaktujte odbor sociálnych služieb MsÚ v Prešove, Jarková 26, Prešov, tel. č. : 051/3100521 alebo Asociáciu samaritánov SR: www.as-sr.sk.

(Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta)

Súvisiace články
24.1.2010 Na domácom tiesňovom volaní doteraz nezaznamenali vážny alarm
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK