Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Zmenili a doplnili nariadenie

Zmenený a doplnený návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Prešov o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva mesta Prešov prerokovala v pondelok 14. mája mestská rada v Prešove. Ako 15. mája na tlačovej besede informovali jej členovia, návrh odporúčali na schválenie mestskému zastupiteľstvu, ktoré sa má zísť 28. mája t. r.

Pôvodný text VZN prijatý v zastupiteľstve 29. januára t. r. napadol Okresný prokurátor v Prešove. Predkladateľ návrhu prednosta Mestského úradu v Prešove Eduard Stahovec dnes povedal, že prokurátorovým námietkam nevyhoveli v pasážach o platoch a odmenách pracovníkov úradu a o výkazoch a údajoch o zostatkoch na peňažných účtoch mesta Prešov. Ako však dodal, tieto záležitosti konzultovali skôr s prokurátorom a nemal pripomienky. Na rokovaní rady sa už ani nezúčastnil.

V návrhu VZN je predmet služobného tajomstva rozčlenený do piatich častí a dovedna obsahuje 74 ustanovení. Spornými až do jeho prerokovania a schválenia mestským parlamentom zostávajú podľa člena mestskej rady Jozefa Bujňáka (Strana demokratickej ľavice) tri ustanovenia. Jednak uvedené utajované skutočnosti o výkazoch a údajoch o zostatkoch, ako aj skutočnosti a informácie v rámci verejného obstarávania i v rámci výberových a konkurzných konaní. Ako dodal, informácie o hospodárení mesto neutajuje, ale informácie o svojej taktike v hospodárení a o stratégii vo výberových a i. konaniach by mali patriť k utajovaným skutočnostiam. Jednak mesto Prešov je podnikateľský subjekt a funguje v konkurenčnom prostredí, jednak má byť pre svojich obchodných partnerov dôveryhodným.

J. Bujňák navyše uviedol, že opatrnosť samosprávnych orgánov je v prípade tohto VZN na mieste a má logiku. Bránia sa vzniku možných sporov, ktoré po prehraní by mohli ochudobniť mestskú kasu o milióny. Ako právnik povedal, že "infozákon", prijatý vlani v parlamente a ktorý vyvolal novelizáciu VZN, nie je dokonalý a komplikuje fungovanie samospráv.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK