Piatok, 10. máj 2024
Meniny má Viktória | zajtra Blažena

V nedeľu Slávnosti na Šarišskom hrade

Vyše sto účinkujúcich vystúpi na nedeľňajších Slávnostiach na Šarišskom hrade, ktoré organizuje mesto Veľký Šariš a jeho Kultúrno-informačné centrum.

Slávnosti na Šarišskom hrade 2009

Príbeh o tragickej láske medzi dcérou uhorského kráľa Belu II. Alžbetou a pánom Šarišského hradu Svätobojom, ktorým šťastie skalí lúpežný rytier Kund, bude lajtmotívom tohtoročných Slávností na Šarišskom hrade v nedeľu 6. septembra.

Ako informovala agentúru SITA riaditeľka Kultúrno-informačné centra vo Veľkom Šariši Iveta Hurná, začiatok programu určili na 13:00. Vlani prišlo na Slávnosti deväťtisíc návštevníkov, pri dobrom počasí chcú tento trend udržať. Program bude na troch miestach - pod hradom, cestou na hrad i na hradnom nádvorí. Predstaví sa tu vyše sto účinkujúcich.

Prešovčania budú môcť využiť mimoriadny autobus MHD číslo 16. Ten bude premávať v polhodinových intervaloch od 12:30 do 20:30 od Veľkej pošty v Prešove na konečnú vo Veľkom Šariši a späť. Parkovisko pre osobné autá vytvorili organizátori na poli pod hradom.

Program na lúke pod hradom je určený hlavne rodinám s malými deťmi, ktorým by výstup na hrad robil problémy. Návštevníkov tu čaká úvodná rytierska bitka, v ktorej budú Šarišský hrad brániť zástancovia Svätoboja. Na pódiu sa vystriedajú domáce tanečné divadlo Bodies, bábkové divadlo Badroz s predstavením Tri citróny, z Prešova príde Bábkové divadlo Babadlo s hrou Od nedele do soboty. Deti sa počas celého popoludnia môžu tešiť na atrakcie a súťaže.

Počas výstupu na hrad si návštevníci môžu odpočinúť pri predstavení domácich detí, ktoré naštudovali romantickú povesť o nešťastnej láske medzi kráľovskou dcérou Alžbetou a majiteľom hradu Svätobojom. V príbehu snúbenci vyskočia z hradnej veže, Svätoboj sa zabije a jeho snúbenica v svadobných šatách sa zachytí na kríkoch, čím si zachráni život. Odmietne však lúpežného rytiera Kunda a nikdy sa už nevydala.

Na hradnom vrchu návštevníkom zahrajú a zaspievajú skupiny Hrdza, Mloci a herci Geišbergovci – otec Marián a syn Martin. V réžii Bolka Polívku sa predstaví s hrou Don Quijote de la Ancha brnianske divadlo Klauniky. Boj s mečom predvedú členovia skupiny historického šermu Cohors z Prešova a hostia z Poľska. Okolo 18:00 sa program na hradnom vrchu ukončí a za svetla faklí sa všetci presunú dole pod hrad. O záverečnú bodku sa postará Kočovné divadlo Drak, ktoré ponúkne v podaní sestier Humeňanských piesne z muzikálu Maľované na skle.

(SITA)

Súvisiace články
6.9.2009 Slávnosti na Šarišskom hrade
Mohlo by Vás zaujímať
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK