Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Zomrel herec Andrej Šilan

Vo veku nedožitých 79 rokov zomrel v pondelok 3. augusta herec Andrej Šilan. TASR to dnes potvrdil riaditeľ Divadla Jonáša Záborského v Prešove Ján Hanzo.

"Andrej Šilan bol bytostne spätý s naším divadlom, kde pôsobil od roku 1955 v podstate až do svojej smrti. Je to skutočne veľká strata, bol to pohodový človek a stále mal chuť hrať, bude nám všetkým chýbať, " povedal Hanzo.

Šilan sa narodil 16. septembra 1930 v poľskom Jurgówe. Cestu k divadlu si nachádzal už na levočskom gymnáziu i v ochotníckych súboroch. V rokoch 1949–1951 pôsobil v profesionálnom divadle vo Zvolene a následne jeho kroky viedli do Armádneho divadla v Martine. V oboch stvárňoval najmä kladné úlohy vo veselších témach. Postavy, na ktoré akoby bol v mladosti predurčený, personifikovali jeho charizmatický zjav, dobrácky pohľad, typické kučery i zastretý zamatový hlas. Neskôr sa presadil v charakterovo aj typovo rôznorodých úlohách. V roku 1955 zakotvil natrvalo v Prešove.

Andrej Šilan bol neobyčajne flexibilný herec so zmyslom pre jemnú iróniu a intelektuálny nadhľad, čo prezentoval aj v posledných rokoch ako hosťujúci umelec na doskách DJZ. Stvárnil napríklad postavy učiteľa Oriešku v Palárikovom Zmierení, plukovníka Pickeringa v muzikáli My Fair Lady, mešťanostu v Aristofanovej komédii Lysistrata, pápeža v muzikáli František z Assisi, zahral si aj úlohu nápadníka Aňučkina v Gogoľovej Ženbe, za ktorú bol v roku 2008 ocenený Prémiou Literárneho fondu. Naposledy ho mohli diváci vidieť ako rozprávača v hre Jana Antonína Pitínskeho Betlehem.

Šilan sa predstavil aj v niekoľkých filmových úlohách. K jeho najznámejším patrí pravdepodobne postava záletníka v Jakubiskovom triptychu Nevera po slovensky. Po boku Karola Machatu a Ivana Mistríka si zahral aj vo filme Hľadači svetla a spolu s prešovskými kolegami účinkoval v oscarovom filme Obchod na Korze.

Posledná rozlúčka so zosnulým umelcom bude 6. augusta o 12.00 h v Dome smútku v Prešove.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK