Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Zomrel herec Andrej Šilan

Vo veku nedožitých 79 rokov zomrel v pondelok 3. augusta herec Andrej Šilan. TASR to dnes potvrdil riaditeľ Divadla Jonáša Záborského v Prešove Ján Hanzo.

"Andrej Šilan bol bytostne spätý s naším divadlom, kde pôsobil od roku 1955 v podstate až do svojej smrti. Je to skutočne veľká strata, bol to pohodový človek a stále mal chuť hrať, bude nám všetkým chýbať, " povedal Hanzo.

Šilan sa narodil 16. septembra 1930 v poľskom Jurgówe. Cestu k divadlu si nachádzal už na levočskom gymnáziu i v ochotníckych súboroch. V rokoch 1949–1951 pôsobil v profesionálnom divadle vo Zvolene a následne jeho kroky viedli do Armádneho divadla v Martine. V oboch stvárňoval najmä kladné úlohy vo veselších témach. Postavy, na ktoré akoby bol v mladosti predurčený, personifikovali jeho charizmatický zjav, dobrácky pohľad, typické kučery i zastretý zamatový hlas. Neskôr sa presadil v charakterovo aj typovo rôznorodých úlohách. V roku 1955 zakotvil natrvalo v Prešove.

Andrej Šilan bol neobyčajne flexibilný herec so zmyslom pre jemnú iróniu a intelektuálny nadhľad, čo prezentoval aj v posledných rokoch ako hosťujúci umelec na doskách DJZ. Stvárnil napríklad postavy učiteľa Oriešku v Palárikovom Zmierení, plukovníka Pickeringa v muzikáli My Fair Lady, mešťanostu v Aristofanovej komédii Lysistrata, pápeža v muzikáli František z Assisi, zahral si aj úlohu nápadníka Aňučkina v Gogoľovej Ženbe, za ktorú bol v roku 2008 ocenený Prémiou Literárneho fondu. Naposledy ho mohli diváci vidieť ako rozprávača v hre Jana Antonína Pitínskeho Betlehem.

Šilan sa predstavil aj v niekoľkých filmových úlohách. K jeho najznámejším patrí pravdepodobne postava záletníka v Jakubiskovom triptychu Nevera po slovensky. Po boku Karola Machatu a Ivana Mistríka si zahral aj vo filme Hľadači svetla a spolu s prešovskými kolegami účinkoval v oscarovom filme Obchod na Korze.

Posledná rozlúčka so zosnulým umelcom bude 6. augusta o 12.00 h v Dome smútku v Prešove.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK