Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Šariš Park ožije folklórom a ľudovými tradíciami

Areál Šariš Parku neďaleko Prešova ožije 8. a 9. augusta folklórom, ľudovými tradíciami a remeslami.

V rámci premiérového ročníka podujatia Na Šarišu vešelo sa v tamojšom amfiteátri predstavia folklórne súbory Šarišan, Sabinovčan, DSF Sabiník, Kapušančan, Verbung, Šarišski gavalire, ale i Peter Ondria s piesňami legendárneho Louisa Armstronga.

"Pre návštevníkov sme pripravili ukážky tradičných slovenských remesiel. Prácu i výrobky tu budú prezentovať rezbári, hrnčiari i kováči. Záujemcovia si budú môcť skúsiť, koľko námahy je potrebné vynaložiť, aby vznikla napríklad taká podkova, " uviedla marketingová riaditeľka Šariš Parku Katarína Mikuláková.

Svoju zručnosť tu budú prezentovať aj členovia Občianskeho združenia Barlička z Prešova, ktoré sa venuje integrácii telesne postihnutých detí a mládeže do spoločnosti, poskytovaniu sociálnych služieb a poradenstva.

Okrem toho si môžu návštevníci podujatia vyskúšať jazdu na koni, prípadne sa previesť na koči. Nebudú chýbať ani ochutnávky tradičných slovenských jedál a odvážlivci si zmerajú sily v súťaži pití piva.

V rámci víkendového podujatia bude v interiéri inštalovaná predajná výstava obrazov prešovského výtvarníka Juraja G. Mandela. Zároveň sa bude konať aj prezentácia šarišského folklóru a ľudovej slovesnosti, ktorú pripravil Ján Lazorík z Krivian.

Interaktívnymi dramatizáciami slovenských ľudových rozprávok sa predstavia členovia Detského alternatívneho divadla. Okrem toho budú pre detských návštevníkov pripravené ďalšie atrakcie vrátane hier, súťaží a rozprávok. Program oboch dní bude prebiehať od 12. do 22. hodiny a vstup do areálu je bezplatný.

Napriek tomu, že akcia Na Šarišu vešelo je hlavným podujatím tohtoročnej letnej sezóny, programy budú pokračovať minimálne do konca augusta. Uskutočnia sa víkendy s motorkami a štvorkolkami, vystúpenie skupiny Free Voices a na záver prázdnin pripravujú organizátori Šarišskú noc a detské prekvapenie.

(TASR)

víkend otvorených dverí v Šariš parku
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK