Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Šariš Park ožije folklórom a ľudovými tradíciami

Areál Šariš Parku neďaleko Prešova ožije 8. a 9. augusta folklórom, ľudovými tradíciami a remeslami.

V rámci premiérového ročníka podujatia Na Šarišu vešelo sa v tamojšom amfiteátri predstavia folklórne súbory Šarišan, Sabinovčan, DSF Sabiník, Kapušančan, Verbung, Šarišski gavalire, ale i Peter Ondria s piesňami legendárneho Louisa Armstronga.

"Pre návštevníkov sme pripravili ukážky tradičných slovenských remesiel. Prácu i výrobky tu budú prezentovať rezbári, hrnčiari i kováči. Záujemcovia si budú môcť skúsiť, koľko námahy je potrebné vynaložiť, aby vznikla napríklad taká podkova, " uviedla marketingová riaditeľka Šariš Parku Katarína Mikuláková.

Svoju zručnosť tu budú prezentovať aj členovia Občianskeho združenia Barlička z Prešova, ktoré sa venuje integrácii telesne postihnutých detí a mládeže do spoločnosti, poskytovaniu sociálnych služieb a poradenstva.

Okrem toho si môžu návštevníci podujatia vyskúšať jazdu na koni, prípadne sa previesť na koči. Nebudú chýbať ani ochutnávky tradičných slovenských jedál a odvážlivci si zmerajú sily v súťaži pití piva.

V rámci víkendového podujatia bude v interiéri inštalovaná predajná výstava obrazov prešovského výtvarníka Juraja G. Mandela. Zároveň sa bude konať aj prezentácia šarišského folklóru a ľudovej slovesnosti, ktorú pripravil Ján Lazorík z Krivian.

Interaktívnymi dramatizáciami slovenských ľudových rozprávok sa predstavia členovia Detského alternatívneho divadla. Okrem toho budú pre detských návštevníkov pripravené ďalšie atrakcie vrátane hier, súťaží a rozprávok. Program oboch dní bude prebiehať od 12. do 22. hodiny a vstup do areálu je bezplatný.

Napriek tomu, že akcia Na Šarišu vešelo je hlavným podujatím tohtoročnej letnej sezóny, programy budú pokračovať minimálne do konca augusta. Uskutočnia sa víkendy s motorkami a štvorkolkami, vystúpenie skupiny Free Voices a na záver prázdnin pripravujú organizátori Šarišskú noc a detské prekvapenie.

(TASR)

víkend otvorených dverí v Šariš parku
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK