Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Ako chytať v žite

Do sveta beletrie pribudla nová kniha. Zbierka prozaických príbehov od Marušky Kožlejovej má názov Ako chytať v žite a jej obsahom sú príbehy, ktoré autorka sama zažila alebo ktorých bola svedkom. Táto biografia bola po prvý krát prezentovaná v nedeľu 28.6.2009 v divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove. Hostia v sále na Veľkej scéne tvorili naozaj rozmanitú skupinu ľudí, okrem Maruškiných priateľov, z ktorých mnohí sú hlavnými postavami v prvej časti knihy, ste mohli zazrieť aj zopár profesorov z Prešovskej univerzity, Katku Koščovú či biskupa ECAV východného dištriktu.

kniha "Ako chytať v žite"

Ako sa na prezentácii knihy páčilo samotnej autorke?
Bolo krásne koľko veľa ľudí prišlo a že moji extrémne talentovaní priatelia s radosťou stáli na pódiu a spolu vytvorili geniálni program. A okrem toho, môj ocko a ľudia z Kukovej priniesli občerstvenie, takže to bol pocit, že viem, kam patrím. Boli to extrémne rôzne skupiny ľudí, moji profesori z univerzity, podnikatelia, kamaráti, decká o ktorých tá kniha vlastne je...môžem povedať, že som bola šťastná. Áno, bola som šťastná.

Čo ťa inšpirovalo dať knihe názov: „Ako chytať v žite“?
Mám veľmi rada Selingerovu knihu Kto chytá v žite a Holdenov sen stáť na okraji žitného poľa a chrániť deti pred tým, aby padli do priepasti sa mi zdal krásny a príznačný k tomu, o čom som chcela písať ja. Ale vieme KTO chytá, chcela som inšpirovať k tomu AKO sa to dá...

Knihu si venovala Múzam a Múzom. Kto ťa inšpiroval?
Boli to protagonisti tejto knihy a potom ľudia, ktorí boli neskutočnou podporou v procese písania. Volali mi, kontrolovali ma, ako mi ide práca, čítali si rozpísané kapitoly, pomáhali hľadať knihe meno, smiali sa so mnou, plakali so mnou...skutočné Múzy...a Múzovia.
Napriek tomu, že kniha je akoby „sprievodcom“ jej vlastným životom, Maruška verí v požehnanie, ktoré môže ľuďom priniesť a preto má z knihy radosť. Verí, že kniha povzbudí a inšpiruje tých, ktorých má. Momentálne sa síce teší z tejto knihy, ale, ako sama povedala, v živote je toľko príbehov a námetov, že sa možno dočkáme aj pokračovania.

A čo na jej knihu hovoria iní?
„No napriek sklamaniu sme to nevzdávali a ďalší piatok sme sa stretli znovu. Postupne, s ďalšími lekciami pokory a zlyhaním našich vlastných plánov, sme sa učili veriť, že Boh o nás vie. ” Tento citát je potvrdením starej biblickej pravdy, že tí, ktorí dôverujúc Bohu vydávajú svedectvo viery, nebudú sklamaní. Je svedectvom o tom, že Bohu sa oplatí dôverovať. Pán Boh vie aj dnes konať veľké veci cez nás. Preto je autorkino svedectvo pozvaním pre čitateľa vyskúšať túto pravdu o Bohu aj vo svojom živote. On nesklame tých, ktorí Mu slúžia s dôverou.
Slavomír Sabol, biskup ECAV východného dištriktu.

Duša lieta rada a jej telo sa ju snaží nestratiť z dohľadu. Niekedy sa stráca v oblakoch, niekedy zachytí krídlami konáre, niekedy sa vznáša vysoko. A niekedy aj tvrdo narazí. Ale kým nestráca cieľ a silu, má šancu na priestor pre svoj let.
Maruškina kniha má dušu aj krídla. Lieta aj naráža… jednoducho žije.
Marián Lipovský, riaditeľ organizácie Mládež pre Krista – Slovensko

…o tom, ako sa snívajú tri tony snov, ako sa dotýkajú dlane, o tom, ako sa všetci navzájom okresávame a ako sa na oblohe nestavajú ploty… Ale hlavne o tom, ako sa odovzdáva a verí… aj takto v žite chytá a je chytaná Maruška…
Katka Koščová, speváčka

Ako chytať v žite si môžete kúpiť v kníhkupectvách alebo objednať priamo na autorkinej internetovej stránke: www.maruskakozlejova.sk .

(Katarína Mičková, Júlia Gallová)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK