Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nový riaditeľ GK2 Stanislav Šanta

Prakticky od začiatku školského roku 1999/2000 sa začali na gymnáziu na Konštantínovej ulici (GK2) v Prešove, známom aj pod názvom horné gymnázium, diať veci, ktoré vzbudili záujem verejnosti.

Začalo to odvolaním riaditeľa Slavomíra Hrinka, ktorého po výberovom konaní vystriedala Elvíra Abrahámová. Tú do funkcie vymenoval prednosta Krajského úradu v Prešove. Problémy pokračovali spormi medzi novou riaditeľkou a exriaditeľom, ktoré vyvrcholili výpoveďou pre S. Hrinka. Ten však medzitým vyhral súdny spor s krajským úradom, pričom súd ho potvrdil v riaditeľskej funkcii. Na to kraj odvolal aj S. Hrinka, aj E. Abrahámovú a vedením školy poveril Stanislava Šantu, dovtedajšieho predsedu Rady školy.

Krajský prednosta ho už do riaditeľskej funkcie vymenoval. Dospel tak na základe výberového konania, pričom však využil svoje právo a odmietol prvý návrh Rady školy.

Meno Stanislava Šantu figurovalo až v opätovnom návrhu.
"Je to rozhodnutie prednostu krajského úradu, ktoré rešpektujem, a ktoré je, pokiaľ viem, na gymnáziu plne akceptované," komentoval túto situáciu nový riaditeľ.

Stanislav Šanta už vymenoval svojich zástupcov. Hospodárskym zástupcom sa stal Jozef Gajdoš, ktorý na tomto poste vystriedal Zoltána Daka.
"Nového zástupcu som vymenoval kvôli tomu, že pán Dako sa rozhodol k 1. aprílu odísť do dôchodku. Chcem zdôrazniť, že odišiel dobrovoľne, pričom dôchodkový vek dovŕšil už v minulom roku," uviedol riaditeľ GK2.

Na poste pedagogickej zástupkyne riaditeľa ostala Mária Romanová.

"Škola beží normálne, rovnako tomu bolo aj počas toho prechodného obdobia," uviedol Stanislav Šanta, pričom skonštatoval, že školu - najprv ako poverený, neskôr menovaný riaditeľ - prevzal "úplne v poriadku, vrátane jej finančného zabezpečenia".

V učiteľskom zbore v súčasnosti figurujú aj predchádzajúci šéfovia horného gymnázia Slavomír Hrinko a Elvíra Abrahámová. Podľa riaditeľových slov platí pôvodná Hrinkova zmluva, ktorý tak na škole pôsobí ako učiteľ predmetov matematika a fyzika. Elvíra Abrahámová učí biológiu a chémiu.

"Situácia na gymnáziu sa upokojila, čo je pre nás do budúcnosti povzbudzujúce. Momentálne sa chystáme na prijímacie pohovory na štvorročné štúdium, krátko na to na prijímačky pre osemročné gymnázium. Študentov potom čakajú maturitné skúšky a prijímacie pohovory na vysoké školy, pričom sme pre ich prípravu urobili maximum a chceme nadviazať na dobré výsledky z minulých rokov," uzavrel riaditeľ GK2 Stanislav Šanta.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK