PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5074/vicepremier_sr_dusan_caplovic_navstivi_presov_a_kosice.html

Vicepremiér SR Dušan Čaplovič navštívi Prešov a Košice

Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič v pondelok 1. júna o 11.00 h v Prešove na Strednej zdravotníckej škole, Sládkovičova ul. , slávnostne otvorí pilotný projekt simulovaných elektronických volieb do Európskeho parlamentu pod názvom Moderné európske voľby.

Študenti prešovských stredných škôl sa vďaka tejto aktivite vicepremiéra SR, Mládežníckeho parlamentu Prešova a informatikom spoločnosti Disig a Univerzity P. J. Šafárika mohli zaregistrovať v predchádzajúcich dňoch kvôli účasti na simulovaných elektronických voľbách. Tie sa okrem Strednej zdravotníckej školy uskutočnia v pondelok 1. júna 2009 aj na Gymnáziu J. A. Raymana, Gymnáziu sv. Moniky a Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu v Prešove. Pri tejto príležitosti Dušan Čaplovič uskutoční krátky brífing a poskytne rozhovory žurnalistom. O 13.00 h bude prítomný na Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu, kde budú vyhlásené výsledky simulovaných elektronických volieb.
"Projekt Moderné európske voľby považujem za významný nielen preto, že je pozvánkou pre občanov Slovenska k nadchádzajúcim voľbám do Európskeho parlamentu, ale zároveň aj pozvánkou na prípravu projektov pre informatizáciu spoločnosti, " uviedol Dušan Čaplovič. Podľa jeho slov je v súvislosti s voľbami do parlamentu európskej dvadsaťsedmičky dôležité zdôrazňovať európsky rozmer občianskej účasti. "Mladí ľudia veľmi intenzívne vnímajú otvorenú Európu, ktorá ponúka šance slobodne cestovať a vzdelávať sa. Budúcnosť Európskej únie bude taká, akú si ju teraz urobíme. V pondelok to mladí Prešovčania dokážu svojím záujmom o simulované voľby. Som presvedčený o tom, že budú príkladom pre svojich rodičov a starých rodičov v deň európskych volieb, v sobotu 6. júna 2009. Verím, že so vstupom do veku dospelosti sa tento ich záujem zmení na úspešnú snahu o skutočné ovplyvňovanie veci verejných, " zdôraznil Dušan Čaplovič.
O 14.00 h sa vicepremiér SR zúčastní v Košiciach na slávnostnom odhalení pamätnej tabule pri príležitosti 90. výročia začlenenia Košíc do Česko-Slovenskej republiky. Slávnostný akt, na ktorom Dušan Čaplovič vystúpi s príhovorom, sa uskutoční pri budove Úradu Košického samosprávneho kraja na Hlavnej ulici č. 113 oproti Ústavnému súdu. Organizátormi podujatia sú Miestny odbor Matice slovenskej, Košický samosprávny kraj a Mesto Košice. "Pietne a pamätné miesta sú prejavom úcty a príležitosťou na zamyslenie. Verím, že aj táto pamätná tabuľa bude pre Košičanov i ostatných občanov Slovenska dôležitým pripomenutím našej histórie, bez ktorej by nebolo ani samostatnej Slovenskej republiky, " zdôraznil Dušan Čaplovič. Vicepremiér SR sa pri tejto príležitosti stretne s Rudolfom Schusterom, prezidentom SR (1999-2004), predstaviteľmi samosprávneho kraja, mesta i s občanmi Košíc.
Informáciu pre agentúry a médiá sprostredkoval Ľubomír Šišák z Kancelárie vicepremiéra SR.

(TASR)

 
1.6.2009 | Autor: TASR | Politika | čítané: 2018 krát