PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5070/napriek_protestnej_akcii_dnes_lekari-specialisti_vacsinou_ordinovali.html

Napriek protestnej akcii dnes lekári-špecialisti väčšinou ordinovali

Napriek protestu, ktorý na dnešný deň vyhlásila Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ), sa v meste Prešov ordinovalo vo väčšine ambulancií poskytujúcich špecializované vyšetrenia.

V budove bývalej Vojenskej nemocnice na Reimanovej ulici visel oznam o podpore protestnej akcie len na dverách ordinácie ušného a krčného lekára Petra Šillu. Vyšetrenia však prebiehali podobne ako v iných dňoch. "Totálne sa pripájam k týmto aktivitám, ktoré začala únia špecialistov. Ak by môj kolega nebol na dovolenke a ja by som nebol vedený ako úradne zastupujúci lekár, protestoval by som zatvorením ambulancie, " uviedol pre médiá Šilla. Zároveň dodal, že každého človeka, ktorého dnes ošetril, osobne informoval o význame tejto akcie, aby pochopili, že tu nejde o blaho doktorov, ale predovšetkým o starostlivosť o pacienta. Kriticky sa vyjadril k objednávaniu výkonov zo strany poisťovní, čo spôsobuje lekárom problémy pri ošetrovaní pacientov nad stanoveným limitom.
V účelovom zdravotníckom zariadení na Kováčskej ulici, kde sídlia ordinácie privátnych lekárov, nebol na žiadnych dverách vyvesený oznam o pripojení sa k protestnej akcii. Z dôvodu čerpania dovolenky boli zatvorené imuno-alergologická, dermatologická, neurologická ambulancia, pracovisko RTG a jedna ambulancia praktického lekára. Okrem toho sa neordinovalo aj v jednej z gynekologických ambulancií, pretože lekárka sa dnes zúčastňuje na odbornom školení.
Vzhľadom na to, že na vyšetrenia u špecialistov sa vo veľkej miere pacienti objednávajú vopred na presne stanovený termín, pred zatvorenými ambulanciami ľudia nečakali.
V susednom objekte na Konštantínovej ulici sa ordinovalo takmer vo všetkých ambulanciách s výnimkou neurologickej, pretože lekár podľa oznámenia odcestoval na kongres a zatvorená zostala aj geriatrická ambulancia. Pacientov však ošetril zastupujúci lekár o poschodie vyššie.
Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco pre TASR povedal, že zatiaľ nevie, koľko lekárov v Prešovskom kraji sa k tejto akcii pripojilo. Počty sa dozvedia až na zasadnutí koordinačnej rady. "Nie každý má odvahu otvorene podporiť protest a vyvesiť takýto oznam na dvere ordinácie, ale ani čerpanie dovoleniek a účasť na školení či iných aktivitách počas dnešného dňa nie je podľa mňa náhoda, " konštatoval. Podľa neho je dôležité hlavne to, že dvere mnohých ambulancií zostali zatvorené a verejnosť sa dozvie o problémoch, ktoré trápia zdravotníkov.

(TASR)

 
29.5.2009 | Autor: TASR | Zdravotníctvo | čítané: 2073 krát