PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/5055/energeticka_efektivnost_budov_-_obcania_si_zasluzia_kvalitne_a_bezpecne_byvanie.html

Energetická efektívnosť budov - Občania si zaslúžia kvalitné a bezpečné bývanie

Medzi bežné vybavenia budov postavených v Európskej únii po 1. januári 2019 budú patriť solárne panely, či tepelné čerpadlá, aby prostredníctvom nich pokryli svoju spotrebu elektrickej energie. Dňa 23. apríla 2009 schválili poslanci Európskeho parlamentu v procese spolurozhodovania pozmenený návrh Európskej komisie o energetickej hospodárnosti budov.

Tieňovým spravodajcom za Skupinu Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov) je poslanec Európskeho parlamentu Ján Hudacký (KDH).
Smernica má podporiť zlepšenie celkovej energetickej hospodárnosti budov nákladovo efektívnym spôsobom. Legislatíva sa vzťahuje na energetickú spotrebu súvisiacu s vykurovaním priestorov, prípravou teplej vody, chladením, vetraním a osvetlením nových a existujúcich, obytných a neobytných budov.

Viac peňazí na zvyšovanie energetickej účinnosti budov

"Najlacnejšia energia je tá, ktorá sa nemusí vyrobiť, " hovorí tieňový spravodajca. Vláda na Slovensku by mala podľa jeho slov finančne stimulovať záujem o úsporu energie a využitie obnoviteľných zdrojov energie. Mali by sa stimulovať najmä investície do zatepľovania budov, nákup účinných domácich spotrebičov a technológií, ktoré znížia spotrebu energie v domácnostiach.
„Investície do zvýšenia energetickej účinnosti majú významný multiplikačný ekonomický efekt, predovšetkým v čase hospodárskej krízy, ktorej momentálne čelíme, “ uvádza poslanec.
Parlament žiada od členských štátov, aby do roku 2011 prišli s plánom finančných nástrojov na zlepšenie energetickej účinnosti budov. Medzi tieto nástroje by mali patriť nízko-úrokové pôžičky, zľavy na dane z príjmu alebo na dane z majetku či ponuka zo strany dodávateľov energie na finančnú pomoc spotrebiteľom.

(redakcia)

 
30.5.2009 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 3201 krát