Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Vo V. Šariši sú tajné aj neexistujúce veci

Už mesiac platí v meste Veľký Šariš v okrese Prešov všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o skutočnostiach tvoriacich predmet služobného tajomstva. Toto VZN v tichosti prijali poslanci mestského zastupiteľstva, po tom, čo úplne rovnaké nariadenie prijali ich prešovskí kolegovia.

Zatiaľ čo proti prešovskému nariadeniu o utajovaných skutočnostiach sa zdvihla vlna protestov, o tom veľkošarišskom sa mlčí. Podľa našich informácií však mieni dať okresná prokuratúra voči nemu protest, čo urobila v prípade Prešova.
Prokurátora Michal Glevaňák, ako je známe, označil v prešovskom VZN ako nezákonných 11 odsekov. Všetky tieto odseky obsahuje aj VZN platné v meste Veľký Šariš. V tomto mestečku sú teda tajné informácie týkajúce sa napríklad priebehu zasadnutí mestskej rady, či komisií, výkazy a údaje o zostatkoch na stave peňažných účtov mesta, rozhodnutia primátora týkajúce sa správnych konaní, prehľad centrálnej evidencie sťažností a petícií, či zmluvy a dohody, ktoré mesto podpíše.

Veľkošarišské VZN obsahuje rovnaké právne absurdity ako prešovské, napríklad nejasnosti v sankciách za zverejnenie tajných informácií, či to, že tajné sú „priebežné a čiastočné kontroly ku kontrolovaným zisteniam, protokoly o výsledku kontroly a zápisnice o ich prerokovaní, tým nie je dotknutá povinnosť predkladať výsledky kontroly priamo MsZ“, čo znamená, že aj keď sú výsledky kontroly tajné, sú zároveň verejné, keďže zasadnutia mestského zastupiteľstva sú verejné zo zákona.

VZN o utajovaných skutočnostiach prijali poslanci z Veľkého Šariša zrejme bez toho, aby si jeho znenie čo i len prečítali. Je to doslova okopírované sporné prešovské nariadenie, ktoré sa, mimochodom, bude na základe uznesenia prešovských poslancov modifikovať. Veľkošarišské VZN obsahuje 84 bodov, teda presne toľko, koľko ich má to prešovské. Keby si ho bol niekto z miestnych predkladateľov aspoň prečítal, zrejme by sa tam nemohol dosať taký nonsens, že tajné sú „informácie, ktoré sa získavajú pri monitorovacom a kamerovom systéme zriadenom na pracovisku mestskej polície“. V Prešove mal tento odsek svoje odpodstatnenie, ale vo Veľkom Šariši?! V tomto mestečku totiž pracujú iba dvaja policajti, ktorí nemajú ani len bicykle, nieto ešte nejaký monitorovací a kamerový systém. To znamená, že tento odsek je lživý. Ak by však bol pravdivý, bolo by to pre veľkošarišskú samosprávu ešte horšie. Znamenalo by to totiž, že mestská polícia monitoruje a zaznamenáva pohyb občanov po meste, pričom tento fakt zatajila a robí tak bez ich vedomia.

Veľký Šariš teda našiel svoj vzor v Prešove, ktorý ako prvé slovenské mesto prijal sporné nariadenie, eliminujúce účinnosť zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Za pozornosť stojí aj fakt, že primátor mesta Veľký Šariš Róbert Oros, ktorý je pod VZN podpísaný, je vo svojom kresle už druhé volebné obdobie ako nezávislý. Po vzniku SDKÚ však vstúpil do tohto subjektu, ktorého podpredsedom je Orosov prešovský náprotivok Juraj Kopčák.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK