Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prieskumy o problémoch s obavami

Mimovládna organizácia Prešovské občianske fórum pripravila nedávno v Prešove diskusiu k zákonu o slobodnom prístupe k informáciám, okrem toho chystá ďalšie diskusie v metropole Šariša a postvolebné fórum v obci Terňa, kde sa pred rokom konali komunálne voľby.

POF sa však v poslednej dobe venovalo najmä aktivitám na vidieku, kde pripravilo reprezentatívny prieskum o miestnych problémoch a verejné diskusie k výsledkom prieskumov. Nedávno sme v našich novinách písali o tom, že na diskusiu v Zlatej Bani (okres Prešov) prišlo iba desať občanov. Koordinátorka projektov POF Nicole Fuchsová však uviedla, že občania dodatočne prejavili o diskusiu záujem a možno sa zopakuje. Nielen v tejto súvislosti, ale aj v súvislosti s celým Vidieckym projektom POF, sme jej položili zopár zvedavých otázok.

\ Po verejnom zhromaždení na Zlatej Bani ste povedali, že aj keď prišlo málo ľudí, občania neskôr prejavili záujem diskusiu zopakovať. Uskutočnila sa táto diskusia aj neskôr? S akým ohlasom?

- Áno, verejné zhromaždenie o miestnych problémoch sme na Zlatej Bani zopakovali. Podujatia sa zúčastnilo približne 50 obyvateľov obce, čo je na obec, ktorá má dovedna štyristo obyvateľov, veľmi slušný počet. Diskusia občanov s poslancami a starostom obce bola ozaj dynamická, vystriedali sa v nej rôzne otázky a odpovede o najpálčivejších miestnych problémoch. Ohlas u občanov bol teda mimoriadny, po oficiálnom ukončení diskusie dokonca obyvatelia Zlatej Bane ostali v miestnosti a kládli otázky predstaviteľom samosprávy aj bez našej prítomnosti. Dohodli sa vraj i na tom, že sa takto budú stretávať so zástupcami samosprávy pravidelne.

\ Ktoré problémy najviac trápia práve obyvateľov Zlatej Bane?

- Dokončenie vodovodu a vybudovanie plynofikácie sú prioritnými problémami obyvateľov Zlatej Bane. Medzi najpálčivejšie problémy mládeže patrí sprístupnenie fitness centra a vytvorenie futbalového ihriska. Na verejnom zhromaždení POF starosta obce Dušan Demčák informoval občanov o možnostiach riešenia najväčších problémov a o investičných prioritách obce v roku 2001, ktorými sú dokončenie vodovodu, vytvorenie informačno-vzdelávacieho centra pre mládež a vytvorenie viacúčelového ihriska.

\ V rámci vidieckeho projektu organizuje POF niekoľko prieskumov a diskusií. Aké sú rozdiely v ich výsledkoch a s akou odozvou sa prieskumy stretli?

- Zorganizovali sme tri mimoprešovské prieskumy o miestnych problémoch. Prieskumy prebehli v dvoch obciach a jednom mestečku prešovského regiónu - Raslaviciach, Zlatej Bani a v Hanušovciach nad Topľou. Výsledky prieskumov potvrdili, že najpálčivejší problém je všade rovnaký - nezamestnanosť. Zníženie nezamestnanosti je v poradí problémov jednoznačne na prvom mieste. Poradie ďalších problémov je v každej obci iné. Raslavičanov trápi predovšetkým chýbajúca čistička odpadových vôd, bezpečnosť na hlavnej ceste a údržba chodníkov a ciest v obci. V Hanušovciach nad Topľou sú zas najväčšími miestnymi problémami dostavba zdravotného strediska a nedostatok bytov. Problémy, ktoré rezonujú v Zlatej Bani som už spomínala. Vo všeobecnosti boli prieskumy u obyvateľov vidieka prijímané s obavami a nedôverou. Najväčšiu odozvu mal projekt u zástupcov mladej generácie, ktorí sa aktívne zapojili do distribúcie a zberu vyplnených dotazníkov.

\ Aký bude výstup z tohto projektu?

- Výsledkom reprezentatívnych prieskumov o miestnych problémoch bude okrem diskusií venovaná špeciálna publikácia. Okrem toho nás práve tento projekt podnietil k pokračovaniu spolupráce mladých aktivistov v jednotlivých obciach a POF.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK